Lokše jsou tenké bramborové placky, které se dříve často připravovaly v některých oblastech naší země, možná je znáte i pod jinými názvy (patenty, laty, pekáče). Dají se jíst nasladko, třeba pomazané povidly, dušenými jablky nebo marmeládou. Oblíbené jsou i naslano, podávají se k pečené huse či kachně.
Velmi jednoduché a levné jídlo, přesto tak dobré - přesně to jsou bramborové lokše, které tak rády pekly naše babičky. Na těsto stačí pouze tři suroviny - brambory, hladká mouka a trošku soli, nic dalšího nepotřebujete. Bramborové placky se dříve pekly přímo na kamnech, dnes použijete pánev nebo elektrický palačinkovač. Hned po upečení je potřete tukem (máslo, sádlo i olej) a pokládejte na sebe na talíř nebo rovnou plňte vybranou náplní.
Brambory uvařte den předem, další den je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Můžete k tomu použít i mačkadlo na brambory. Pak přidejte hladkou mouku, trochu soli a vypracujte těsto. Vajíčko se do těsta nepřidává. Z těsta vytvořte váleček, který nakrájíte na dílky, každý rozválejte na tenkou placku a upečte na suché pánvi z obou stran.
Další verzebramborových placek našich babiček se vám určitě také bude líbit. Podle tohoto receptu můžete nastrouhat a použít ještě teplé brambory, doplňte je hladkou moukou - dejte jí tolik, aby se těsto nelepilo. Placky pečte dozlatova na pánvi potřené rozpuštěným máslem a potírejte je povidly, po zavinutí je ještě posypte čerstvě mletým mákem.
Den předem uvařené brambory rozmačkejte, neměly by v nich zůstat žádné větší kousky brambor, aby těsto bylo hladké. Přidejte hladkou mouku a trochu soli. Vyválejte placky a na nepřilnavé pánvi je upečte, během pečení je otáčejte. Po upečení je zatepla potřete husím sádlem, stačí na jedné straně.
Opět si uvařte předem brambory, musí být kvalitní, aby výsledek dobře chutnal. Lokše s polohrubou moukou a vajíčkem podle tohoto receptu po upečení potírejte sádlem, nejlépe husím nebo kachním, a skládejte je na sebe. Podávejte buď teplé nebo studené.
Uvařené brambory, hladká mouka a tentokrát i vajíčko. Vypracujte rychle těsto, aby nezačalo řídnout. Čím více mouky přidáte, tím budou placky tužší. Z těsta vytvořte kuličky a každou z nich rozválejte na pomoučeném vále na tenkou placku. Placky upečte na suché pánvi - jakmile se začnou nafukovat, znamená to, že jsou hotové.
Zlatavé bramborové placky můžete doplnit i křupavými škvarky a jemně slanou brynzou. Na těsto budete tentokrát potřebovat kromě studených uvařených brambor také polohrubou mouku do těsta. Náplň připravte z osmažené cibulky, škvarků a brynzy, naneste ji na teplé lokše a ty hned stočte. Jedná se o velmi syté jídlo.
Další recept z výběru je příkladem trochu jiných lokší, do těsta totiž přidáte kromě brambor a hladké mouky kysané zelí, vymačkané a pokrájené nadrobno. Placky po upečení na suché plotýnce pomastěte a a potřete povidly, posypte mákem a stočte.
Ve videoreceptu jsou opět základem brambory, polohrubá mouka a sůl. Tentokrát je důležitý také kmín, který chuť placek ještě vylepší. Brambory stačí rozšťouchat šťuchadlem a nevadí, že tam zůstanou malé kousky. Množství mouky závisí na typu brambor, naše babičky ji přidávaly od oka. Těsto se nesmí při rozvalování "smrskávat", ani lepit na vál a trhat. Placky se při pečení trochu "nadýchnou" a vytvoří se na nich typické tmavší puchýřky. Hotové placky potřete mašlovačkou směsí husího sádla a másla. Mazáním nešetřete. Do lokší autorka doporučuje např. masovou náplň z kuřecích jater. Podávat lokše můžete ke kachně a huse, nezapomeňte také na kysané zelí.
Komentáře