Mascarpone je báječný čerstvý sýr velmi jemné chuti, který se připravuje z tučné smetany. Parádně se hodí do těch nejlepších krémů a dezertů, protože snadno přejímá chuť a vůni dalších surovin. Vybrali jsme pro vás recepty, které patří k těm nejoblíbenějším z našeho receptáře.
Krémy z mascarpone často obsahují ještě šlehačku, zakysanou smetanu nebo tvaroh. Před přípravou by měly mít suroviny stejnou teplotu. Vyberte si některou z následujících dobrot, pečených nebo nepečených. Pokud hledáte něco opravdu rychlého, připravte si jednoduchý pohár, ale pokud máte více času, můžete se pustit do pečení a moučník ozdobit krémem.
Poháry jsou jednoduchým a rychlým pohoštěním, přitom velmi lahodným. Tento čokoládový pohár bude určitě přivítaný s nadšením dětí i dospělých. Je tvořen z vrstev krémů ze šlehačky, čokolády a mascarpone. Dozdobení už můžete dokončit po svém. Výborné jsou čokoládové hoblinky, šlehačka, čerstvé ovoce i oplatky.
Výbornou pochoutku získáte jen z několika surovin. Do mísy dejte dobře vychlazené mascarpone a šlehačku, přidejte ztužovač a trochu cukru (jen podle vlastní chuti). Našlehejte do zhoustnutí směsi, opatrně na přešlehání. Krém se hodí nejen do pohárů s piškoty a ovocem, ale také jako náplň do moučníků.
Jednoduchý podmáslový korpus nakypřený sodou po upečení a vychladnutí prořízněte, naplňte višňovým džemem a krémem z mascarpone, posypte strouhanou čokoládou a nechte vychladit. Před podáváním ještě můžete dozdobit čerstvým ovocem.
Ani dorty nemusí být složité, příkladem je mrkvový dort s krémem z mascarpone. Dort je šťavnatý, lahodný, voní skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem. Naplněný je báječným krémem z mascarpone a Lučiny. Uvidíte, že přijde vhod i při svátečních chvílích.
Jednoduchý pohár připravíte z našlehané smetany a sýru mascarpone. Lahodnou chuť zajistí vanilkový cukr a také med. Krém rozdělte do pohárů, doplňte krásně zralým ovocem, přelijte vaječným likérem a nechte vychladit. Uvedený recept je příkladem, ale určitě budete mít i další nápady, jak poháry doplnit tvarohem, čokoládou nebo zakysanou smetanou či pudinkem.
Ani kokosová roláda nemusí být složitá, ta naše rozhodně není. Jednoduché piškotové těsto upečte na pečicím papíru, pak překlopte na pocukrovanou utěrku, stočte a nechte vychladnout. Poté naplňte lahodným krémem, ve kterém je kromě mascarpone i bílá čokoláda a strouhaný kokos. Stočenou roládu posypte kokosovými hoblinkami.
Jáhly jsou sice méně používanou, ale chutnou a zdraví prospěšnou surovinou. Uvařte je se sladkými datlemi a rozmixujte se sýrem mascarpone na hladký krém. Další přislazování není nutné. V poháru krém ozdobte podle vlastní fantazie, třeba čerstvým ovocem. Jednoduchý dezert chutná famózně.
Pokud jste si ještě nevybrali, tak poslední dobrota vás jistě "dostane". Báječný krém z mascarpone a smetany proložte sušenkami Lotus. Povrch posypte rozmixovanými perníčky a oříšky. Nechte řádně vychladit a hostina může začít.
Komentáře