Mleté maso je oblíbeným základem celé řady jídel. Nejčastěji ho využijeme na sekanou nebo různé karbanátky a prejty i další jídla. Použít můžeme i různé zbytky, vnitřnosti a maso tepelně upravené. Pro soudržnost do masa přidáváme vejce, směs nastavíme buď navlhčenými houskami nebo některou obilovinou.
Používáme různé druhy mas, často i směs (např. hovězí a vepřové nebo drůbeží), míchat můžeme také libové a tučné maso nebo syrové a tepelně upravené. K masu lze přidat ještě nakrájenou nebo mletou zeleninu, brambory, houby a strouhaný sýr. Důležité je dobré ochucení kořením, případně česnekem. Maso musí být čerstvé. Pamatujeme na kratší trvanlivost syrového mletého masa.
Mleté maso promícháme se studeným mlékem a necháme do druhého dne odležet v lednici. Pak přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a potom ve strouhance. Smažíme je v rozehřátém oleji a podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Na srbské rizoto připravíme a podusíme mleté maso na cibuli, ochutíme sladkou paprikou a česnekem. Po chvíli ještě doplníme nakrájenou červenou paprikou a rajským protlakem. Na závěr vše promícháme s rýží, kterou jsme osmahli na másle a pak uvařili.
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem patří, co se týče přípravy, mezi začátečnické pokrmy, přestože na první pohled působí "pracně". Z ochuceného masa připravíme menší kuličky, které osmahneme na pánvi, stejně tak cibuli i oloupané brambory. Vše společně dáme upéct do trouby. Před dopečením směs ještě zalijeme špenátovo-smetanovou omáčkou a dopečeme.
Špagety s omáčkou z mletého masa svou chutí určitě nezklamou. Mleté maso osmahneme na cibuli, přidáme rajčata, protlak, lisovaný česnek a pepř. Společně dusíme. Na talíře servírujeme porce špaget s omáčkou, každou porci ozdobíme strouhaným sýrem.
Plněné papriky patří mezi milovaná jídla i mezi dětmi. Podávají se s rajskou omáčkou a to mluví za vše. Maso důkladně ochutíme a smícháme s vajíčkem. Papriky naplníme připravenou směsí a upečeme v troubě. Servírujeme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Plněné bramborové knedlíkys kysaným zelím a posypané osmaženou cibulkou jsou výborným, ale trochu pracnějším obědem. Maso nejprve osmažíme na cibulce a necháme vychladnout. Pak dáváme hromádky na kousky bramborového těsta, důkladně je zabalíme a hned uvaříme ve vroucí vodě.
Mleté maso lze využít i k plnění rozpůlených cuket. Ochucené mleté maso podusíme s vydlabanou dužinou z cuket, do chladnoucí směsi přidáme vejce a použijeme ji k plnění vydlabaných cuket. Posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě dozlatova.
Španělské ptáčky se připravují z plátků hovězího masa, které jsou naplněné a zamotané. Levnější variantu tohoto pokrmu připravíme naplněním "placiček" z mletého masa. K plnění využijeme vařená vajíčka, kyselou okurku, párek a slaninu.
Komentáře