Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na jídla s mletým masem: Kromě sekané a karbanátků jsou i další možnosti
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Mleté maso je oblíbeným základem celé řady jídel. Nejčastěji ho využijeme na sekanou nebo různé karbanátky a prejty i další jídla. Použít můžeme i různé zbytky, vnitřnosti a maso tepelně upravené. Pro soudržnost do masa přidáváme vejce, směs nastavíme buď navlhčenými houskami nebo některou obilovinou.

Používáme různé druhy mas, často i směs (např. hovězí a vepřové nebo drůbeží), míchat můžeme také libové a tučné maso nebo syrové a tepelně upravené. K masu lze přidat ještě nakrájenou nebo mletou zeleninu, brambory, houby a strouhaný sýr. Důležité je dobré ochucení kořením, případně česnekem. Maso musí být čerstvé. Pamatujeme na kratší trvanlivost syrového mletého masa.

  1. Holandské řízky
  2. Srbské rizoto z mletého masa
  3. Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
  4. Špagety s mletým masem
  5. Plněné papričky podle mé babičky
  6. Bramborové knedlíky plněné mletým masem na červeném zelí
  7. Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem

1. místo

Mleté maso promícháme se studeným mlékem a necháme do druhého dne odležet v lednici. Pak přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a potom ve strouhance. Smažíme je v rozehřátém oleji a podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

2. místo

Na srbské rizoto připravíme a podusíme mleté maso na cibuli, ochutíme sladkou paprikou a česnekem. Po chvíli ještě doplníme nakrájenou červenou paprikou a rajským protlakem. Na závěr vše promícháme s rýží, kterou jsme osmahli na másle a pak uvařili. 

3. místo

Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem patří, co se týče přípravy, mezi začátečnické pokrmy, přestože na první pohled působí "pracně". Z ochuceného masa připravíme menší kuličky, které osmahneme na pánvi, stejně tak cibuli i oloupané brambory. Vše společně dáme upéct do trouby. Před dopečením směs ještě zalijeme špenátovo-smetanovou omáčkou a dopečeme.

4. místo

Špagety s omáčkou z mletého masa svou chutí určitě nezklamou. Mleté maso osmahneme na cibuli, přidáme rajčata, protlak, lisovaný česnek a pepř. Společně dusíme. Na talíře servírujeme porce špaget s omáčkou, každou porci ozdobíme strouhaným sýrem.

5. místo

Plněné papriky patří mezi milovaná jídla i mezi dětmi. Podávají se s rajskou omáčkou a to mluví za vše. Maso důkladně ochutíme a smícháme s vajíčkem. Papriky naplníme připravenou směsí a upečeme v troubě. Servírujeme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami. 
Plněné bramborové knedlíky s kysaným zelím a posypané osmaženou cibulkou jsou výborným, ale trochu pracnějším obědem. Maso nejprve osmažíme na cibulce a necháme vychladnout. Pak dáváme hromádky na kousky bramborového těsta, důkladně je zabalíme a hned uvaříme ve vroucí vodě.

7. místo

Mleté maso lze využít i k plnění rozpůlených cuket. Ochucené mleté maso podusíme s vydlabanou dužinou z cuket, do chladnoucí směsi přidáme vejce a použijeme ji k plnění vydlabaných cuket. Posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě dozlatova. 

Španělské ptáčky se připravují z plátků hovězího masa, které jsou naplněné a zamotané. Levnější variantu tohoto pokrmu připravíme naplněním "placiček" z mletého masa. K plnění využijeme vařená vajíčka, kyselou okurku, párek a slaninu.

A rada na závěr? Pokud vás lákají uvedené recepty, ale chcete použít jiné suroviny než je mleté maso, podívejte se na další tipy - sójový granulát je jednou z možností.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky