Moravské koláčky nic nepřekoná. Možná je znáte pod názvem dvojctihodné nebo také posvícenské. Pečou se z kynutého těsta, plní se tvarohem s rozinkami a zdobí povidly s drobenkou. Na jazyku se jen rozplývají a nejlepší jsou čerstvé. Ovšem do druhého dne se chutě báječně propojí, tyto koláčky jsou prostě jedinečné.
Typický nedělní moučník našich babiček není tak složitý na přípravu, jak se může zdát. Však také býval na stole skoro každý týden. Na těsto se zadělalo před odchodem na mši a další postup už musel jít rychle. Příprava kynutého těsta má své zákonitosti, které je potřeba akceptovat, ostatní už je věcí cviku.
Nejprve si připravte kvásek a jakmile vzejde, přidejte ho k ostatním surovinám. Během kynutí můžete těsto jednou nebo dvakrát přemíchat, koláčky pak budou nadýchanější. Zabalené koláčky rovnejte na vymazaný plech (nebo vyložený pečicím papírem) a okraje koláčků potřete rozpuštěným tukem.
Pokud máte rádi hrníčkové recepty, můžete vyzkoušet tento. Z vykynutého těsta rozválejte plát, rozkrájejte jej na čtverce a do každého dejte trochu tvarohové náplně. Zabalte je a rovnejte na plech spojem těsta dolů. Před pečením nechte koláčky ještě 15 minut dokynout.
Koláčky před pečením pomocí důlkovače lehce promáčkněte v jejich středu. K tomuto účelu můžete použít spodní konec štamprlátka, konec vařečky nebo vlastní prst. S těstem se krásně pracuje. Do prohlubně dejte trochu povidel nebo marmelády. S množstvím to nepřehánějte, aby náplň nevytékala.
Na povidla dejte před pečením trochu drobenky, někdy se říká žmolenka. Připravuje se z tuku, mouky a cukru. Co se týče tuku, tak výborné je do drobenky nejen máslo, ale také Hera nebo Zlatá Haná. Pokud použijete jen olej, drobenka bude drobivější a nebude na koláčcích tak dobře držet. Přebytečnou drobenku, kterou nespotřebujete, jednoduše zmrazte na příště.
Povidla jsou pro moravské koláčky typická, ale kdo chce, může místo nich ozdobit koláčky ovocem - podle tohoto receptu vyzkoušejte broskve nakrájené na kostičky. Někdy se na koláčky dávají nakrájené meruňky nebo také třešně.
Náplň do koláčků musí být lahodná a vláčná, velmi často se používá tvaroh vylepšený spařenými rozinkami (nebo předem namočenými v rumu) a vanilkovým cukrem. Na 250 g tvarohu (tj. 1 kostka) použijte 1 žloutek, 100 g cukru moučka a 1 vanilkový cukr.
Pokud dáte přednost náplni makové, ořechové či povidlové, určitě si také pochutnáte. Úspornou možností je náplň z podušených jablek. Pro moravské koláčky jsou typická ještě povidla na povrchu - v důlku pod drobenkou, nejčastěji se používají švestková, ale vhodná jsou i hrušková nebo jablečná.
Než se do koláčků pustíte, podívejte se ještě na krátké instruktážní video, koláčky se vám pak určitě povedou. U každého receptu jsou komentáře, ve kterých se mimo jiné dozvíte různá úskalí, se kterými se můžete při pečení potkat, a také zajímavé rady a vychytávky.
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
Komentáře