Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 skvělých hruškových dobrot. Připravme luxusní podzimní moučníky, které potěší rodinu i návštěvu v sychravých dnech
Zdroj: Top recepty

V období dozrávání hrušek se hodí zapátrat po receptech na moučníky, do kterých je můžeme přidat. K hruškám se hodí zejména mák, rum a citrón.

Hrušky jsou ovoce bohaté na kyselinu listovou, draslík a vitamín C. Mají blahodárný vliv na zažívací trakt a jejich šťavnatá chuť je velice lahodná. Inspirujte se našimi moučníky a upečte si třeba luxusní hruškové řezy nebo falešný hruškový frgál.

  1. Kropenaté řezy
  2. Francouzský hruškový koláč
  3. Citronový koláč s hruškami
  4. Maminčin falešný hruščák
  5. Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému
  6. Hruškový koláč s ořechy
  7. Křehký koláč s mákem a hruškami

1. místo

Tyto hruškové řezy nešetří na ingrediencích a odměnou nám je lahodná dobrota. Nejprve upečeme korpus ze sněhu a čokoládové rýže. Mezitím co upečený korpus chladne, připravíme hruškovou náplň z čerstvých hrušek, pudinku, skořicového cukru a citrónové šťávy. Hruškovou směs hned natřeme na korpus a necháme zcela vychladnout. Na ni poté natřeme šlehačkovou náplň a řezy jsou hotové.

2. místo

Při přípravě tohoto jednoduchého koláče nejprve umícháme těsto, vylijeme je na plech, poklademe plátky hrušek, pocukrujeme a posypeme skořicí. Když je koláč téměř upečený, polijeme ho ještě směsí rozehřátého másla, medu, cukru a rozšlehaných vajec. Pak už jen 20 minut dopečeme.

3. místo

V míse zpracujeme těsto na koláč s citronovou kůrou a citronovou šťávou. Půlku těsta vylijeme na plech, poklademe tenkými plátky hrušek a zalijeme druhou půlkou těsta. Po upečení pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

4. místo

Na výborný kynutý koláč si připravíme hruškovou náplň podušením čerstvých hrušek ovoněných citrónem a rumem. Vykynuté těsto roztáhneme na plech, potřeme hruškovou směsí, posypeme drobenkou a pečeme. Po vychladnutí polijeme přeškvařeným máslem s rumem.

Oloupané a nakrájené hrušky pošírujeme v bílém víně a cukru - tedy 10 minut táhneme na mírném plameni, tak aby směs nepřesáhla 95 °C a nedošlo k varu. Hrušky by měly zůstat pevné. Na plech rozválíme půlku listového těsta, na které rozložíme hrušky, a poté zalijeme krémem z mléka, cukru, šlehačky a žloutků. Posypeme vlašskými ořechy a přikryjeme druhou půlkou rozváleného těsta. Na těsto naklademe zbývající hrušky, krém i ořechy a dáme péct do trouby.

6. místo

Pro přípravu tohoto koláče nejprve ušleháme cukr, vejce, žloutek a olej do pěny. Do ní poté zapracujeme mouku, mletý zázvor a kypřicí prášek. Dále přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy a na kostičky nakrájené hrušky, nakonec opatrně vmícháme sníh z bílku. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Na povrch ještě přidáme kousky hrušek a dáme péct. Koláč podáváme se zakysanou smetanou nebo jogurtem

7. místo

Perfektní kombinaci hrušek a máku najdeme v tomto křehkém koláči. Dobře propracované těsto vtlačíme do dortové formy. Z máku připravíme makovou nádivku, kterou rozetřeme na těsto a nakonec na ni rozložíme plátky hrušek a dáme péct. 

A když nemáme mnoho času, můžeme si připravit alespoň pečené hrušky obalené ve skořici a třtinovém cukru.

 

Další tipy a triky