Zrající maliny jsou skvělou ozdobou lahodných řezů, které připravujeme během léta. Podle našich receptů můžeme připravit a upéct ty nejoblíbenější, které potěší naši rodinu a jistě i případnou návštěvu. Hodí se také pro slavnostní příležitosti.
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na rozdíl od jiného ovoce, před použitím neoplachujeme, a proto je důležité, aby rostly v čistém prostředí. Po sklizni je pečlivě prohlédneme, aby byly zdravé a nezůstal v nich hmyz.
Nejprve upečeme těstový základ s nastrouhanou čokoládou a nahrubo nasekanými ořechy, poté ho necháme vychladnout. Další část tvoří vrstva z želatiny a zakysané smetany. Moučník ozdobíme čerstvými malinami a necháme ztuhnout v lednici.
Spodní část řezů je upečená z kakaového těsta, které jsme nakypřili bílkovým sněhem. Další vrstva z krému připraveného ze šlehačky a tvarohu je doplněná čerstvými malinami. Řezy před podáváním dobře vychladíme a necháme ztuhnout.
Malinové řezy mají základ ze světlého a tmavého těsta, které je obarvené kakaem. Po upečení a vychladnutí je potřeme malinovým pudinkovým krémem a postříkáme rozpuštěnou čokoládou. Řezy bohatě ozdobíme čerstvými malinami.
Na ořechové řezy potřebujeme celozrnnou pšeničnou mouku, vlašské i lískové oříšky, kakao a sníh z bílků. Po upečení a vychladnutí řezy dozdobíme čokoládovou polevou, šlehačkou a malinami. Místo celozrnné mouky lze použít i obyčejnou.
Řezy s malinami v tvarohovo-smetanovém krému obsahují krémovou vrstvu z tvarohu, zakysané smetany, šlehačky a želatiny. Do části krému přimícháme maliny, můžeme použít i mražené. Hotový moučník dobře vychladíme a dozdobíme. Lístek meduňky nebo máty na řezech krásně vynikne.
Spodní vrstva řezů je nakypřená kypřícím práškem a našlehanými vejci, výbornou chuť jí dávají mleté ořechy. Další vrstva je tvarohová, zjemněná šlehačkou a doplněná malinami.Po vychlazení a uležení řezy dozdobíme čerstvými malinami.
Spodní část řezů je doplněná rozpuštěnou čokoládou. Další vrstvu tvoří tvarohový krém s želatinou. Poslední horní vrstvu tvoří želatina připravená ve vodě a ochucená malinovým sirupem. Touto poslední vrstvou zalijeme maliny, které jsme narovnali na tvarohovou vrstvu. Při podávání zdobíme porce ještě šlehačkou a čerstvými malinami.
Maliny patří mezi nejoblíbenější druhy letního ovoce. Výhodou je, že se snadno pěstují. Důležitý je výběr správné odrůdy a vhodná péče - dobře vyhnojená bezplevelná půda, dostatek vláhy a správné stříhání rostlin. Kromě rostlin s červenými plody lze pěstovat i maliníky se žlutými plody.
Komentáře