Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nejlepších receptů na sladké i slané dobroty z kynutého těsta. Co máte nejraději vy?
Zdroj: Toprecepty

Kynuté těsto je zázrakem české kuchyně. Upečeme z něj sladké koláče a buchty, uvaříme knedlíky, připravit můžeme i slané pohoštění a domácí nadýchané pečivo. Dá sice trochu práce, ale výsledek vždy stojí za to.

Kynuté těsto připravíme ze čtyř základních ingrediencí: mouky, kvasnic, tekutiny, vajec a tuku. Tato příprava potřebuje naši péči i čas. Důležité je správně uhnětené těsto, se kterým nám pomůže třeba domácí pekárna. Těstu dopřejeme dostatek času, aby dobře vykynulo, a výsledek byl co nejlepší. 

1. místo

Domácí pečivo je čím dál více oblíbenější, protože nikdy tak čerstvé v obchodě nekoupíme. Na tyto housky necháme vzejít kvásek a následně zpracujeme těsto, které necháme dobře vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme a spleteme housky, které potřeme vejcem a posypeme oblíbenými semínky. 

2. místo

Tradiční výborné české buchty mohou být sladkým obědem i moučníkem. Plníme je nejčastěji marmeládou, povidly, nebo tvarohem. Správně vykynuté nám zaplní téměř celý pekáček. Před pečením buchty potřeme olejem a po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem. 

3. místo

Další recept nás naučí netradiční a velmi chutné slané pohoštění z kynutého těsta. Mezi dva pláty vykynutého těsta s pizza kořením dáme kečup, oblíbenou uzeninu, sýry a poté nakrájíme na proužky, které stočíme do spirálek. Můžeme posypat semínky a dát péct. 

4. místo

Jedním z nejoblíbenějších sladkých jídel jsou kynuté ovocné knedlíky.  Nejčastěji je připravujeme v letních měsících, kdy je hojnost čerstvého ovoce. V zimě můžeme použít ovoce mražené nebo kompotované. Vykynuté knedlíky vaříme ve vroucí vodě a na talíři je sypeme tvarohem a cukrem. 

5. místo

I když langoše nepatří zrovna ke zdravému stravování, jednou za čas jsou rozhodně povoleny. Snadno si je můžeme připravit doma z kynutého těsta, ze kterého pomocí misky vykrojíme jednotlivé placky. Langoše smažíme ve vyšší vrstvě oleje a potíráme česnekem a kečupem, navíc ještě sypeme sýrem. 

6. místo

Poctivý závin plný máku je opravdovou dobrotou. Výborně se hodí na snídani nebo ke kávě. Vykynuté těsto rozprostřeme na placku, kterou bohatě potřeme makovou náplní. Zavineme a konce dobře uzavřeme. Potřeme máslem a upečeme dozlatova. 

7. místo

Tento koláč upečeme velmi snadno s jakýmkoli oblíbeným ovocem. Nesmí chybět ani křupavá drobenka na povrchu. Těsto je řidší a velmi dobře se s ním pracuje. Využít můžeme i domácí pekárnu. Výsledkem je vyšší nadýchané těsto, které je plné ovoce. 

Jak udělat domácí houskové knedlíky

Nejoblíbenější přílohou české kuchyně jsou houskové knedlíky. Připravte si s námi nadýchané a jemné kynuté knedlíky, které využijeme jako přílohu k masu a zelí, nebo třeba ke špenátu. Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu

Další tipy a triky