Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených dobrot, do kterých patří jablka. Ať už zvolíme závin, dort nebo plněný koláč, pokaždé si pochutnáme
Zdroj: Top recepty

Koncem léta a na podzim potřebujeme zpracovat úrodu jablek. Některá vydrží, ale jiná by se při uložení kazila, proto je čas zaměřit se na jejich využití. Můžeme se těšit, protože nás čeká spousta voňavých dobrot.

Použijeme pouze jablka, která jsou zdravá. Pokud se v nich objeví malý červík, nevadí, místo vykrojíme. Ale pokud jsou jablka napadená hnilobou nebo plísní, nepoužíváme je. Jablka nemusíme okrajovat, pouze je vykrájíme. Se strouháním nám pomůže domácí robot.

1. místo

Dva pláty křehkého máslového těsta proložíme vysokou vrstvou strouhaných jablek. Místo másla lze použít Heru nebo Zlatou Hanu. Jablka po nastrouhání osladíme a promícháme s pudinkovým práškem. Pokud jablek dáme ještě více, než je uvedeno v receptu, zvýšíme zároveň množství použitého pudinkového prášku (např. 1,5 kg jablek + 3 pudinky). K tomuto výbornému a velmi rychlému moučníku se budeme určitě rádi vracet.

2. místo

Jablkové řezy s ořechy a čokoládovou polevou si určitě zamilujeme. Jedná se o velmi rychlý hrníčkový recept, výsledkem je příjemně kyprý moučník. Ořechy můžeme pomlet nebo nahrubo nasekat. Povrch polijeme lahodnou čokoládovou polevou a chutný moučník můžeme po jejím ztuhnutí servírovat.

3. místo

Pro ty, kdo mají rádi tvaroh, bude tento koláč opravdovou lahůdkou. Tvarohu je v něm pořádná dávka, proto je příjemně vláčný. Povrch koláče posypeme strouhanými jablky, cukrem a skořicí. Po upečení zaručeně rychle zmizí z plechu.

4. místo

Nepečený jablečný dort zvládnou jako nic všichni začátečníci, přitom výsledek je výborný. Nejspíš si ho pamatujeme ještě od našich babiček. Můžeme ho připravit jako chutnou svačinku nebo jako dobrotu pro návštěvu. Kopeček šlehačky nebo zakysané smetany ho ještě vylepší.

5. místo

Jablečné štrúdly a záviny přijdou k chuti vždy, osvědčených receptů máme na výběr velké množství. Tento připravíme z těsta, které sice obsahuje droždí, ale nenechává se kynout. Výsledkem je křehký závin, který je chuťově vynikající a při pečení nepraská. Před podáváním ho lehce pocukrujeme.

6. místo

Pokud bychom měli vybrat na přípravu nejrychlejší sladké jídlo s jablky, nejspíš by zvítězila žemlovka. Přestože je jednoduchá, i na ni známe více receptů, které se v postupu liší. Někdo dá přednost žemlovce s tvarohem a rozinkami, ale dobrota podle tohoto vybraného receptu je zajímavá svou sněhovou čepicí.

7. místo

Tento lahodný dezert působí skutečně zajímavě - spodní vrstvu má z listového těsta, další vrstvu tvoří pudink s dětskými piškoty. Dále je jablečná vrstva, kterou posypeme strouhanými vlašskými ořechy, povrch ještě poprášíme skořicí a posypeme drobenkou. Upečeme dozlatova.
Na závěr ještě jedna dobrota, do které využijeme jablka:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky