Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky jsou milovaným jídlem dětí i dospělých. Na stolech dříve bývaly častěji, ale nám někdy připadají moc pracné. Pokud jich však vaříme jen přiměřené množství a zvolíme třeba tvarohové těsto, budeme mít za chvilku hotovo.

K plnění nasladko se hodí kromě kynutých knedlíků také knedlíky tvarohové, bramborové i z odpalovaného těsta. Vařit se dají v hrnci s vroucí vodou i nad párou. K plnění použijeme buď ovoce, ideálně čerstvé nebo také mražené, případně hustou marmeládu či povidla. Receptů na ovocné knedlíky je opravdu mnoho.
 

1. místo

Pokud vás zajímá, který recept na ovocné knedlíky má na našem webu nejvíce zhlédnutí, tak je to přesně tento. Jednoduché těsto z tvarohu zvládnou i nezkušení, knedlíky jsou rychlé a chutné. Po uvaření se objeví na hladině. Na talíři je polijte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a ozdobte kopečkem zakysané smetany

2. místo

Českou milovanou klasikou jsou poctivé kynuté knedlíky, přesně takové, jaké vařily naše babičky. Do knedlíků zabalte čerstvé nebo zmrazené ovoce. Během vaření je otočte a po uvaření je hned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily. Výtečné jsou posypané tvarohem i cukrem a na povrchu polité rozpuštěným máslem

3. místo

Knedlíky můžete vařit klasicky ve vroucí vodě nebo také na páře. Pokud máte moderní parní hrnec, určitě ho využijte, ale vystačíte si i s jednoduchou napařovací vložkou do hrnce. Podle tohoto receptu uvaříte báječné knedlíky z kynutého těsta, plněné marmeládou. Náplň i sypání si samozřejmě zvolte podle vlastní chuti.
Odpalované těsto je další variantou těsta na ovocné knedlíky. Mléko svařte s olejem a solí, vsypte mouku a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny. Po prochladnutí přidejte dva žloutky, vypracujte a pusťte se do plnění. Na talíři zdobte tak, aby se posypka hodila ke zvolené náplni.

5. místo

Alpský knedlík je pověstnou rakouskou specialitou. Jedná se o velký kynutý knedlík plněný povidly, politý vanilkovou omáčkou a bohatě posypaný mákem. Velké knedlíky z jednoduchého kynutého těsta uvařte na páře.

6. místo

Bramborové těsto je výtečnou volbou těsta na knedlíky, kterým se v některých oblastech říká šišky. Zvlášť chutné jsou plněné švestkami nebo půlkami hrušek, ale můžete použít i kousky jablek, jako to dělaly naše babičky. Výbornou posypkou je mák s cukrem, k polití doporučujeme rozpuštěné máslo. U těchto knedlíků si někteří z nás rádi zavzpomínají na své dětství. Pokud těsto lepí, máme pro vás několik rad.

Vyzkoušet můžete i bramborové těsto zjemněné tvarohem a plněné ovocem. Brambory předem uvařte a jemně nastrouhejte, s dalšími surovinami vypracujte hladké těsto. Po uvaření knedlíky pro změnu posypte třeba osmaženou strouhankou s cukrem a skořicí.

Poslední recept je doplněný videem a naučí vás výtečné knedlíky z tvarohového těsta. Jsou prostě a jednoduše skvělé, přitom vám jejich příprava půjde rychle od ruky. Nejlepší jsou posypané tvarohem a když přidáte ještě kopeček šlehačky, bude to lahůdka.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky