Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na pesta: Dají vašim jídlům báječnou chuť. Vyberte si podle svého gusta
Zdroj: Toprecepty

Pesta jsou hitem nejen italské, ale i naší kuchyně a jejich obliba stále vzrůstá. Můžeme si je koupit, ale pokud jste si tento produkt oblíbili, něco tak jednoduchého zvládnete připravit i sami doma, a to doslova během chvilky. Navíc si můžete vybírat z celé řady chutí a příchutí - jako základ použijete nejrůznější natě a bylinky.

Výroba pest je snadná trvanlivost poměrně dlouhá - některá pesta vydrží do další sezóny, ale jiná, v závislosti na použitých surovinách, jsou určená pro rychlou spotřebu. Pesta skladujeme v chladnu, protože jsou obvykle ze zelených natí bez tepelné úpravy. Hotové pesto dokáže obyčejné těstoviny povýšit na exkluzivní jídlo. Příprava oběda s pestem může být záležitostí chvilky - a co takhle pesto na topinky, nebo tousty? Výborná chuť je zaručena.

1. místo

Medvědí česnek je bylinou začínajícího jara a pesto z něj si získalo velkou popularitu v našich kuchyních. Nemusíte mít zahradu, abyste si mohli připravit tuto výbornou pochoutku, která vydrží až do další sezóny, stačí vyrazit do lužních lesů. Pokud má být ale trvanlivost delší, držte se jen základních surovin - listy medvědího česneku, sůl a olej.

2. místo

Na jaře krásně roste naťová petržel, kterou jsme vyseli vloni do zahrady, ale na tu letošní si musíme počkat. Petržel je dvouletka a největší úrodu poskytuje druhý rok na jaře. Krásně aromatické natě se dají použít různými způsoby, v kuchyni se rozhodně neztratí a výborné pesto je toho příkladem. 

3. místo

V průběhu léta běžně trháme květní stvoly česneku, protože rostliny zbytečně vyčerpávají - ponecháme jich jen několik, aby nám posloužily po svém vztyčení jako signál sklizňové zralosti. Ovšem co se sklizenými květními stvoly? Nápadité kuchařky vymyslely, jak i je zpracovat na výborné pesto. Můžete vyzkoušet.

4. místo

A co třeba koprové pesto? I to je možné, zvlášť pokud se vám svěží aromatický kopr vydařil. Výbornou úrodu natí získáte při pěstování ve fóliovníku nebo skleníku. Koprové pesto využijeme na dochucení zeleninových salátů nebo ke grilované zelenině či rybě. 

5. místo

Celerové pesto se hodí do pomazánek, na opečené tousty, na topinky, špagety, k rajčatům i mozzarelle. Je vhodné do polévek, především zeleninových, bramborových a luštěninových. Stejně jako při výrobě mnoha dalších pest do něho přidáme trochu česneku.  

6. místo

Rukola je zelenina, která si nás získala svou lehce štiplavou chutí. Používáme ji do salátů a na zdobení jídel. Na zahradě se snadno pěstuje a na záhonech vydrží dokonce i během zimy až do jara. Podle tohoto receptu si můžete připravit pesto z rukoly, potřebovat budete loupané mandle, parmezán a olivový olej.

7. místo

Jedním z nejoblíbenějších pest je pesto bazalkové. Pokud si budete nějaké pesto připravovat, tak určitě z této aromatické rostliny. V kuchyni ho oceníte především k těstovinám, ale skvělé bude i do salátů, k pečivu a na tousty. Podívejte se, jaký má autor tohoto receptu osvědčený fígl.
Medvědí česnek stačí umýt, osušit, rozmixovat nebo nasekat, přidat olej a sůl, a máme hotovo. Přesný postup přípravy vám ukáže videorecept:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky