Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených receptů na domácí pizzu: Dobré těsto je základem, zdobit můžeme podle chuti a fantazie
Zdroj: Top recepty

Pizza je zřejmě nejoblíbenější slaný koláč. Můžeme ji připravovat v mnoha variantách - když se budeme držet osvědčených kombinací, určitě bude chutnat skvěle. Nejčastěji používáme rajčatový základ, který ochutíme kořením a doplníme zeleninou a dalšími surovinami. Bazalka, česnek, italské koření a olivy se postarají o výbornou chuť.

Pizza je skvělá hned po upečení, dokud je sýr ještě horký, ale může se jíst i studená. Je-li třeba, tak ji jednoduše ohřejeme v mikrovlnné troubě. A i když je příjemným zážitkem si na ni zajít do pizzerie, podle následujících receptů si pizzu snadno připravíme doma. Pochutnáme si a ušetříme. Navíc pizza se velmi snadno mrazí, proto když upečeme naráz více plechů, máme vystaráno i na příště, když budeme mít málo času.

1. místo

Vypracujeme těsto s kváskem z droždí. Po vykynutí ho umístíme na plech, který buď pomažeme olejem nebo vyložíme pečicím papírem. Na těsto stačí dát drcená rajčata, česnek, cibuli a šunku. Pizzu krátce před dopečením posypeme strouhaným sýrem. Díky tomu sýr nebude vysušený, ale přesně akorát, aby nám pizza výborně chutnala. 

2. místo

Těsto na pizzu si můžeme koupit v prášku nebo chlazené, ale když si ho vyzkoušíme podle tohoto receptu, nejspíš dáme i příště přednost "domácí" verzi. Dobré těsto je základem, ale zdobení si užijeme podle vlastní fantazie. Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny patří kapie, cibule, špenát, brokolice, zelené fazolky a cukrová kukuřice. Skvělé jsou také žampiony.

3. místo

Těsto na pizzu stačí nechat kynout asi dvacet minut, poté ho vyválíme a roztáhneme na celý plech. Těsto je pružné a dobře se s ním pracuje. Těsto stačí podle jednoduchých verzí potřít třeba kečupem, ale pokud máme více času, tak se vyplatí připravit chutnou rajčatovou omáčku, kterou těsto potřeme. Omáčku osolíme a trošku přisladíme, ochutíme kořením a česnekem.

4. místo

Surovin na těsto potřebujeme jenom několik. Stačí kvasnice, hladká mouka, sůl, malé množství oleje a voda. Hladkou mouku lze částečně nahradit moukou špaldovou - naše pizza bude mít díky tomu vyšší výživnou hodnotu. Pokud máme domácí pekárnu, můžeme si ušetřit práci s hnětením - stačí použít program Těsto a pekárna ho uhněte za nás.

5. místo

Podle tohoto receptu na náplň použijeme rajčatové pyré, které se běžně prodává, nebo hustý domácí rajčatový protlak. Můžeme ho buď rovnou rozetřít na těsto, dochutit kořením a ozdobit, nebo z něj nejprve uvařit hustou omáčku, kterou podle svého přání dochutíme a tu teprve rozetřeme na těsto.

6. místo

A co třeba špenátová náplň? Listy špenátu lze použít ke zdobení pizzy před pečením i po upečení, ale použít se dá i mražený špenát - stačí kostku nechat krátce rozmrazit a smíchat se smetanou, rozmačkaným česnekem a trochou soli, poté hned použít k potírání těsta. Nebo postupovat podle receptu a špenátovou náplň nejprve krátce podusit na cibulce. Ke špenátové náplni se velmi dobře hodí vejce a sýr.

7. místo

Poslední recept nám vysvětlí postup, jak připravit výbornou sýrovou náplň. Smícháme tavený sýr se smetanou a utřeným česnekem. Směsí potřeme plát těsta, posypeme strouhaným eidamem, poklademe mozzarellou a kousky nivy.  

Pizza jako z pizzerie

Jako bonus je připravený recept na výborné těsto, doplněný videem. Po jeho zhlédnutí se nám postup určitě povede. Těsto si připravíme v domácí pekárně, díky tomu bude dobře propracované a hladké. Při zdobení pizzy zvolíme to, co máme rádi. Kdo chce, použije také uzeniny nebo třeba kuřecí maso. Při podávání pizzu dozdobíme čerstvou zeleninou např. rukolou nebo polníčkem.
 

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli