Pomazánka k večeři je výborným a rychlým řešením, které potěší děti i dospělé. Je to přece jen jiné, než si vzít jen chleba se sýrem nebo uzeninou. Můžete se nechat inspirovat naším malým přehledem těch nejžádanějších pomazánek a když je doplníte chutným pečivem a zeleninou, úspěch je zaručen.
Pomazánky se připravují z různých surovin, mezi nejoblíbenější patří pomazánky sýrové, tvarohové, rybí, vaječné, zeleninové, drožďové, houbové a s masem nebo uzeninou. Jaké máte nejraději u vás doma? Možná v našem přehledu objevíte další poklad, který najde místo na vašem stole.
Jednoduché kvasnicové pomazánky vynikají nejen vysokým obsahem vitamínů řady B, ale i výbornou chutí. Na cibulce necháme rozvonět droždí a jak se začne srážet, přidáme rozkvedlané vejce, osolíme, opepříme a chvíli mícháme. Pomazánka nejlépe chutná namazaná na čerstvý chléb a ozdobená zeleninou.
Rybičkové pomazánky patří k těm nejoblíbenějším. Sardinky v plechovce můžeme mít stále v zásobě a pak už stačí přidat jen pomazánkové máslo, citrónovou šťávu a nadrobno nakrájenou cibuli. Pomazánku ochutíme mletým pepřem a ozdobíme čerstvou naťovou petrželí. Výborná je také tuňáková pomazánka.
Sýry jsou základem mnoha pomazánek, jejichž přípravu leckdy provádíme ve stylu "co dům dal". Přesně to samé platí i pro tuto pomazánku, na kterou budete potřebovat dokonce čtyři druhy sýra, česnek a zakysanou smetanu. Pomazánka výborně chutná s čerstvě upečeným pečivem.
Tvarohové pomazánky představují oblíbené řešení odpovědi na otázku, co rychlého k večeři. Jsou výživné a většinou levnější než sýrové pomazánky. Do této zužitkujeme také mrkev, celer, cibuli a uvařená vajíčka. Pomazánka chutná na bílém i tmavém pečivu.
Vajíčkové pomazánky sice nejraději připravujeme na jaře, ale výtečné jsou po celý rok. Uvařená vajíčka necháme zchladnout, přidáme máslo, hořčici, mletý pepř a sůl. Na ozdobení se hodí nakrájená petržel, pažitka nebo cibule.
Hokkaido je báječná dýně, kterou není potřeba loupat. Příprava je proto velmi rychlá a použití univerzální. Hodí se do polévek i k pečení v troubě, v neposlední řadě také do chutných pomazánek. Pomazánku před použitím dobře vychladíme a podáváme na čerstvém pečivu.
Cuketové pomazánky byly hitem našich babiček a patří i na náš stůl. Úplně nejlepší jsou k topinkám a podávat je můžeme zatepla i zastudena, dokonce se dají zavařovat, proto si je připravujeme do zásoby na celou zimu.
Topinky jsou oblíbenou večeří a zužitkujeme na ně starší pečivo. Výbornou pomazánku na způsob tataráku si můžete připravit také podle tohoto sýrového receptu.
Komentáře