Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů s jogurtem: Do kterých těst se jogurt hodí nejvíce?
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Jogurt je jednou z nejpoužívanějších surovin našich kuchyní. Mnozí z nás mu dají přednost i před mlékem. Je častou součástí našich snídaní, většinou ho kombinujeme s čerstvým ovocem, džemem nebo ovesnými vločkami. Můžeme ho také používat do nejrůznějších těst.

Jogurt je výbornou surovinou nejen k přímé spotřebě, ale také při vaření. Může být součástí některých salátů, pomazánek nebo třeba marinád na naložení masa. Jogurt se tedy rozhodně v kuchyni neztratí a dobrou příležitostí je jeho zpracování do nejrůznějších těst. Náš výběr je příkladem možností, jak se dá jogurt, třeba i ten zapomenutý v ledničce, s úspěchem zužitkovat.

1. místo

Langoše jsou oblíbenou pochoutkou. Výborně chutnají s kečupem, česnekem a strouhaným sýrem. Jinou variantou jsou langoše potřené džemem a ozdobené kopečkem zakysané smetany. A nevýhoda langošů? Jsou poměrně mastné a právě v tom pomůže těsto připravené s jogurtem - nenasaje při smažení tolik oleje.

2. místo

Koláče s rebarborou jsou báječnou jarní pochoutkou. Pokud zrovna nemáme rebarboru, zužitkujeme některé sezónní ovoce. Recept je zajímavý právě využitím jogurtu do těsta. Rozpis je hrníčkový a postup jednoduchý, jedná se o ideální recept pro všechny začátečníky.

3. místo

Recepty na jednoduchá těsta na záviny je dobré mít vždy po ruce. Záviny se rozhodně nikdy nepřejí a receptů na ně je velké množství. Do toho našeho budete potřebovat samozřejmě také jogurt. Těsto je měkké a nelepivé a pěkně se s ním pracuje. I když část mouky nahradíme špaldovou, těsto si zachová výbornou tvarovatelnost.

4. místo

Jogurtové lívanečky, to už je klasika. Proti lívanečkům z kynutého těsta s nimi ušetříme čas - s kypřením si poradí kypřicí prášek do pečiva. My těsto jen zamícháme a můžeme se pustit do smažení. Mezitím si nachystáme různé dobroty na zdobení. K chuti přijdou třeba jahody a šlehačka nebo tvarohový krém. 

5. místo

Vláčná a voňavá bábovka, navíc krásně vyklopená, to je ideál každé hospodyňky, i té začínající. S touto bábovkou z jogurtového těsta můžete právem očekávat úspěch. Jedná se o spolehlivý a mnohokrát ověřený recept. Hotovou bábovku stačí pocukrovat a sváteční svačina nebo dezert se může podávat.

6. místo

Bublaniny plné sezónního ovoce jsou každoročně hitem léta. Pokaždé chutnají trochu jinak, záleží na tom, jaké ovoce zrovna dozrává. Nejraději máme meruňkové, třešňové nebo třeba borůvkové, ale použít se dá ovoce ledajaké. Díky přidanému jogurtu je tato bublanina příjemně vláčná.

7. místo

Vláčný je i poslední jogurtový koláč, který to má i v názvu. Na jogurtový korpus budeme potřebovat ještě tvarohovou náplň s najemno nakrájenými jablky a ořechovou drobenku, která koláč krásně dotvoří. Všechny vrstvy upečeme společně v předehřáté troubě. Výsledná chuť je naprosto luxusní. Můžete vyzkoušet.
Na závěr pro vás máme ještě jedno těsto na štrúdl. Před rozvalováním bude potřeba krátce vychladit, při rozvalování se netrhá a dobře se s ním pracuje. Štrúdl naplníme oblíbenou náplní, pro většinu z nás se jedná o strouhaná jablka, rozinky, oříšky a skořici.

 

Další tipy a triky