Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na řízky, tentokrát trochu jinak: Vyzkoušejte je s námi
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Řízky mnoho z nás považuje za své nejmilejší jídlo. Jisté je, že jsou častou součástí slavnostních obědů nebo večeří, a to většinou ve své obvyklé podobě - v klasickém trojobalu z mouky, vajec a strouhanky. Tentokrát jsme pro vás vybrali recepty méně tradiční, ale zároveň oblíbené a velmi chutné.

Co můžeme udělat jinak? Největší "kouzla" provedeme změnami v obalování, ale maso můžeme také dopředu marinovat, aby získalo křehkost, nebo péct v troubě a výsledek pak bude jiný, než jsme zvyklí. Při obalování využijeme různá těstíčka, koření, utřený česnek nebo třeba drcené kukuřičné lupínky. Oblíbené jsou také řízky z mletého masa se strouhaným sýrem.

1. místo

Možná vám klasické řízky z krkovice nebo kotlety připadají příliš tuhé, v tom případě pro vás máme řešení. Vyzkoušejte utopené řízky, které se nejprve obalí naruby (strouhanka, vajíčko, mouka), pak osmaží a na pekáčku dopékají zalité vývarem z bujónu a doplněné anglickou slaninou.

2. místo

Obalované řízky v klasickém trojobalu jsou sice bezkonkurenční, nicméně pro změnu můžete vyzkoušet obalování i trochu jinak. Místo v trojobalu je pro změnu obalte v těstíčku, do kterého lze přidat kromě strouhaného sýra i jemně nakrájený salám, pažitku nebo sterilovaný hrášek. Řízky chutnají výborně. 

3. místo

Holandské řízky si získaly velkou oblibu, jsou jemné a křehké. Mleté maso promícháme s mlékem, po odležení přidáme strouhaný sýr, ochutíme a tvarujeme řízky. Po usmažení podáváme s bramborovou kaší. Když do směsi na řízky přidáme jemně nakrájenou zelenou petrželku, budou ještě lepší.

4. místo

Loštický řízek je podobný holandskému. Místo klasického sýra do něho ale patří syrečky, proto recept potěší všechny, kdo je milují. Kromě strouhaných syrečků (olomouckých tvarůžků) přidejte také utřený česnek. Placičky smažíme na tuku na pánvi nebo je můžeme upéct na pečicím papíru v troubě.

5. místo

Kuřecí řízky podle dalšího receptu jsou vylepšené dalšími pochutinami na obalování. Výsledná chuť je pikantní a dobrá. Vejce na obalování smícháme s hořčicí, smetanou a třeným česnekem, strouhanku zase se strouhaným sýrem a mletou paprikou. Pečeme v troubě do zlatavé barvy.

6. místo

Čím jsou řízky v jogurtu výjimečné? Je to křehkost a šťavnatost masa, jichž dosáhneme díky jeho naložení do ochuceného jogurtu, dobře promíchaného s vejci. Druhý den po naložení maso obalíme ve strouhance nebo nadrcených kukuřičných lupíncích. Pečeme v troubě na pečicím papíru.

7. místo

Farářské řízky oceníme zejména při nedostatku času. Na pekáček rozložíme ochucené plátky masa, potřeme je hořčicí a posázíme kolečky cibule. Povrch posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Upečeme v troubě dozlatova.

Cikánské řízky nadchnou ty, kdo mají rádi jednoduché vaření. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, cibuli na půlkolečka, přidáme několik dalších surovin včetně pikantního koření a vajíček. Na rozpálenou pánev s olejem klademe hromádky připravené směsi a rozprostřeme je do tvaru řízečků. Usmažíme a podáváme.

 

Komentáře

Další tipy a triky