Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 skvělých jídel, do kterých se dobře hodí rukola. Nenáročná zelenina má výbornou chuť a široké využití
Zdroj: Top recepty

Rukola je oblíbená zelenina, která získává stále větší popularitu. Její pěstování je snadné a využití široké. Jejími listy zdobíme hotová jídla na talíři, přidáváme ji do pomazánek a můžeme jí doplňovat zapékané pokrmy.

Rukolu si snadno vypěstujeme sami na zahradě nebo v truhlíku. Jedná se o nenáročnou jednoletku, kterou trháme již několik týdnů od výsevu. Má příjemně štiplavou chuť a používáme ji především čerstvou - do salátů a na zdobení pokrmů.
  1. Gnocchi s rukolou, kuřecím masem a rajčátky
  2. Grilovaný Hermelín s rukolou a hroznovým vínem
  3. Vajíčkový salát s rukolou
  4. Papriková kuřecí prsíčka plněná Camembertem a rukolou
  5. Domácí pizza s prosciuttem a rukolou
  6. Fazolový salát s tuňákem a rukolou
  7. Salát z kuskusu s kozím sýrem a rukolou v citrónovo-medovém dresingu

1. místo

Gnocchi  jsou jednoduché na přípravu a velmi dobře chutnají s kuřecím masem. Maso nakrájíme na nudličky a opečeme na pánvi. Ochutíme, doplníme sušenými rajčaty a čerstvými cherry rajčátky. Smícháme s uvařenými gnocchi a čerstvými listy rukoly.

2. místo

Hermelín obalíme v připravené pikantní marinádě a dáme na gril k tepelné úpravě. Při podávání ho doplníme rukolou a zálivkou s balzamikovým octem a medem. Posypeme kuličkami hroznového vína a vlašskými ořechy.

3. místo

Uvařená vejce a naložená rajčata nakrájíme na kousky, přidáme šalotku a rukolu. Doplníme majonézou s hořičicí a zakysanou smetanu. Rozmícháme a necháme chvíli odležet. Podáváme s pečivem nebo mažeme jako podkladovou pomazánku na chlebíčky.
Kuřecí prsíčka naplníme sýrem, který jsme rozkrájeli na kostičky, a nakrájenou rukolou. Ochutíme kořením a necháme chvíli stát, poté opečeme na pánvi. Tepelná úprava je rychlá, aby maso nebylo příliš vysušené.

5. místo

Podle receptu připravíme kynuté těsto na výbornou pizzu, kterou doplníme rajčatovou náplní, žampiony a mozzarellou. Teprve po upečení ji dozdobíme lístky rukoly a bazalky. Povrch posypeme parmezánem.

6. místo

Rukola se přidává do salátů, ať už zeleninových, bramborových nebo těstovinových. Její mírně štiplavá chuť se dobře hodí k rybímu masu. Podle tohoto receptu ji zkombinujeme s tuňákem a fazolemi. Rukolu buď nakrájíme nadrobno, nebo přidáváme vcelku.
Poslední recept nám na videu ukáže přípravu salátu z kuskusu s kozím sýrem. Čerstvé listy rukoly používáme podobně jako špenát nebo kozlíček polníček. Nejlepší jsou čerstvé a svěží, které do salátu přidáme až těsně před podáváním, pokapané olejem a citronovou šťávou.

Při sklizni trháme boční lístky rukoly a to tak, abychom nepoškodili vnitřní srdíčko. Listy budou znovu dorůstat. Jakmile rostlina začne přecházet do květu, již ji netrháme, protože listy začínají hořknout. Raději si vypěstujeme další mladé rostliny, se sklizní začínáme za několik týdnů od výsevu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky