Rybí filé vyniká jednoduchostí a rychlostí přípravy i jemnou chutí. Výhodou je, že nemusíme při jídle vybírat kostičky, a v klidu si tak můžeme maso vychutnat. K rybám se výtečně hodí citrónová šťáva a zelená naťová petržel, výbornou přílohou jsou brambory na různé způsoby.
Rybí filé jsou plátky z ryb, zbavené kostí. Připravují se nejčastěji upečené v troubě nebo usmažené na pánvi, a to na různé způsoby. Výhodou je velmi snadná a jednoduchá příprava. Není potřeba vymýšlet nic složitého, filé chutná na másle a kmíně. Do našeho přehledu jsme vybrali nejoblíbenější jídla z našeho receptáře na úpravu tohoto masa. Vyzkoušejte je a pochutnejte si. Rybí filé milují i děti.
Jednoduchý hlavní chod připravíte z rybího filé, které osolíte, opepříte, pokapete citrónovou šťávou a obalíte zlehka v polotekutém těstíčku se strouhaným sýrem. Pozvolna usmažte z obou stran, aby se filé dobře propeklo. Podávejte s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší.
Rybí filé na špenátosýrovém lůžku s rajčatovou čepicí posypte před pečením ještě hoblinkami parmezánu. Podávat můžete s bramborami nebo jen samotné. Doporučeným sýrem je Gervais s česnekem a provensálskými bylinkami nebo jen bez příchutě.
Ryby a citróny se báječně doplňují, čehož příkladem je i tento recept. Osušené filé nejprve alespoň dvě hodiny marinujte a poté dejte do pekáčku. Pokryjte plátky citrónů a upečte v troubě. Podávejte se šťouchanými bramborami.
Rybí filé výtečně chutná ve spojení se smetanovou omáčkou a zeleným pepřem. Nejprve filé obalte ve směsi mouky s kořením, potom opečte na másle s celými stroužky česneku. Z výpeku připravte smetanovou omáčku. Podávejte s bramborami.
Mladé cukety nakrájejte na půlkolečka. Přidejte na osmahnutou cibulku a poduste. Do zapékací misky dejte filé ochucené citrónovou šťávou a cuketovou směs. Upečte a podávejte s bramborami. Pokrm je pikantní díky čerstvě mletému pepři.
Rybí filé ochucené citrónem nechte chvilku odležet a pak posypte trochou soli a pepře. Opečte na másle. Zvlášť připravte jemnou máslovou omáčku, která filé báječně doplní. Podávejte s bramborami, které můžete připravit na různé způsoby. Filé před podáváním ozdobte čerstvou zelenou petrželkou.
Zajímavá je i kombinace rybího filé se zeleninou, tentokrát s mrkví, celerem, rajčaty a pórkem. Filé ochuťte mletou sladkou paprikou a drceným kmínem. Zeleninu nakrájejte a připravte na pánvi, přidejte ochucené filety a společně poduste. Méně obvyklý pokrm můžete podávat třeba s rýží.
Zapékaná jídla připravená v jednom pekáčku patří k těm nejoblíbenějším. Chutnat vám bude zajisté i rybí filé se sýrem, doplněné vajíčky. Pokud nemáte v oblibě plísňový sýr, můžete ho nahradit eidamem. Filé nejprve krátce zapečte, potom zalijte vajíčky smíchanými s mlékem a sýrem, na závěr posypte ještě nakrájenou petrželkou.
Komentáře