7 nejlepších receptů na ovocné nákypy: Toto jídlo milovníky sladkého nikdy nezklame
Sladké nákypy jsou vděčnou rychlovkou, která chutná zejména dětem. Poslouží nám jako oběd i večeře. Když zůstane od předchozího dne, hodí se jako snídaně, ale nákypy můžeme nabídnout i jako dezert. Někdo má raději ohřátý, jinému postačí studený.
I když jsou nejčastěji v nákypech použitá jablka, můžeme volit i jinou ovocnou náplň, jako například meruňky, hrušky či švestky. Hodí se zavařené, sušené nebo čerstvé ovoce. Do nákypů lze přidat nasekané vlašské ořechy, mandle nebo kandované ovoce. Často je do nákypu vmíchaný bílkový sníh, ale můžeme připravit i odlehčenou formu. Zkrátka možností je mnoho.
1.
místo
Vymazlený rýžový nákyp provoněný vanilkou je díky bílkovému sněhu a tvarohové náplni nadýchaný jedna báseň. Mezi vrchní a spodní vrstvou rýžové hmoty se skrývá jablečno-skořicová náplň, a ozvláštnit můžeme nákyp sušenými brusinkami nebo rozinkami.
2.
místo
Méně známá variace na nákyp z předem uvařených ovesných vloček potěší, když času není nazbyt. V nákypu se úžasně doplňuje chuť nastrouhaných jablek, skořice, vanilky a citronové kůry. Ochutit můžeme navíc perníkovým kořením a nasekanými ořechy.
3.
místo
Nenechme se odradit obyčejností a vyzkoušejme zapečené tvarohové nudle s jablíčky, zalité krémem z vajec, mléka a cukru. Ale počítejme s tím, že rychlé a jednoduché slaďoučké jídlo během chvilky zmizí ze stolu.
4.
místo
Jemňoučký a nadýchaný nákyp z krupice, másla a žloutků, na jehož povrchu je vysoká vrstva sněhové peřinky, oslazené oblíbenou marmeládou, je lahodnou dobrotou, která zachutná milovníkům sladkých pokrmů.
5.
místo
Jáhlový nákyp, provoněný rumem a doslazený javorovým sirupem, nás přesvědčí, že i tuto méně známou obilovinu stojí za to zařazovat do jídelníčku. Z uvařených jáhel, promíchaných s tvarohovou náplní, bílkovým sněhem a jablíčky, která jsme předem podusili s rumem, rozinkami, skořicí a citronovou šťávou doměkka, připravíme sladkou dobrotu.
6.
místo
Alternativa na klasickou žemlovku využívá oblíbenou kombinaci švestek a máku, a navíc vše doplňuje o vanilkový pudink. Kdo se nebojí experimentovat a pozměnit zajeté koleje, bude příjemně překvapen.
7.
místo
Rychlý nákyp z méně známé drobné těstoviny jménem tarhoňa je další zajímavou variantou nákypu. Díky univerzálnímu využití tarhoni si i z ní připravíme chutný nákyp, který na talíři doplníme o kompotované ovoce.
Žemlovka s jablíčky
Komentáře