Sladké koláče jsou velmi chutné, ale nejspíš si také přejete občas upéct i ty slané. Náplně si dobře promyslete a pokud koláče připravujete jako pohoštění pro návštěvu, bude nejlepší mít více variant s různými možnostmi oblohy.
Mezi slanými koláči vyniká italská pizza, francouzský quiche i německý cibulový koláč. Slané koláče jsou výborným obědem, večeří i svačinou. Zdobíme je po libosti, část snadno zmrazíme na příště. Kousek slaného koláče si můžeme vzít na výlet i do práce.
Jednoduchý a rychlý slaný koláčpřipomíná pizzu. Výborný je teplý i studený. Suroviny smíchejte a dejte na plech do trouby. Po 10 minutách zapečení ještě přidejte na koláč rajče, papriku, cibulku a sýr. Upečte dozlatova.
Koláč z listového těsta je ozdobený orestovanou cibulí a anglickou slaninou, strouhaným sýrem a vajíčky rozšlehanými s mlékem. Upečete ho v předehřáté troubě a můžete ho podávat ještě teplý nebo studený.
Quiche se připravuje z křehkého těsta se smetanovou náplní a pochází z Francie. Podle tohoto receptu těsto vyválejte, propíchejte vidličkou a dejte na několik minut předpéct. Pak na těsto rozložte brokolici a směs sýra, vajec a šlehačky.
Těsto bude výživnější, pokud ho připravíte ze špaldové mouky. Brokolici a listový špenát dejte na chvíli na pařák a pak rozložte na korpus. Smetanu smíchejte s vajíčkem, na koláč položte plátky sýru, zalijte smetanou a upečte v předehřáté troubě.
Těsto nechte po vypracování odpočinout. Na náplň si připravte nastrouhaný sýr, přidejte vejce a smetanu, ochuťte mletým pepřem a muškátovým květem. Na plech dejte tence vyválené těsto a na ně rozetřete náplň. Po upečení nakrájejte na řezy.
Nakrájené rohlíky smíchejte s dalšími surovinami a vypracujte kompaktní těsto. Formu vyložte těstem a ozdobte různými surovinami, poté ještě krátce zapečte. Koláč je lepší teplý, ale chutná i studený.
Postup přípravy těsta vás naučí názorné video. Využít k tomu můžete domácí pekárnu, kterou zapnete na program Těsto. Vyválejte pláty těsta, které dáte na plechy. Potřete je směsí oleje a kečupu a ozdobte oblohou podle vlastní chuti i fantazie.
Jednoduché kynuté těsto na pizzu připravíte zcela snadno. Po vypracování je nechte ještě kynout, pak je roztáhněte na plech pokrytý pečicím papírem. Oblohu si vyberte podle vlastní chuti.
Komentáře