Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdly (záviny) jsou velmi často připravované moučníky, které se mohou péct z různých těst a plnit chutnými náplněmi. Nejčastěji pečeme štrúdly s jablky - s naším nejběžnějším a snadno dostupným ovocem. Jablka nastrouháme a dochutíme skořicí, osladíme, případně ještě doplníme ořechy a rozinkami.

Štrúdly pečeme z těsta taženého i netaženého, a zřejmě nejjednodušší štrúdl připravíme z těsta listového, které se dá běžně koupit jako polotovar. Zmražené listové těsto můžeme mít uložené v mrazáku, aby bylo stále po ruce, a pak ho stačí jen nechat rozmrznout a můžeme se pustit do rychlého pečení.
Mnozí z nás tento nebo podobný recept na štrúdl pamatují ještě od svých babiček. Do mouky na vále přilijete teplou vodu s octem a vše zpracujete tak, aby vzniklo pružné a nelepivé těsto. Necháte ho zakryté odpočinout v teple, pak ho rozdělíte na díly, které vyválíte (nebo vytáhnete), naplníte a upečete.

2. místo

Šlehačkové těsto možná ještě neznáte. Na jeho přípravu potřebujete hladkou mouku, žloutek, máslo a smetanu. Vyválené pláty pokryjete jablky, cukrem a skořicí, pak je přeložíte a upečete. Štrúdl není příliš vysoký a autorka receptu ho doporučuje podávat ještě zatepla s vanilkovou zmrzlinou.

3. místo

Na tvarohové těsto budete potřebovat polohrubou mouku, tuk a měkký tvaroh v poměru 1:1:1. Jako náplň vyzkoušejte jablka se strouhankou a strouhaným perníkem, skořicí, oříšky a rozinkami. Povrch pomažte rozšlehaným vajíčkem.

4. místo

Jednoduchý recept na závin z jogurtového těsta oceníte i tehdy, když pospícháte. Těsto se dá hned zpracovávat, nemusí se nechat odležet, a je méně tučné než těsto listové. Část mouky můžete nahradit špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou, těsto i tak půjde výborně tvarovat.

5. místo

Správně připravené tažené těsto nelepí a není příliš suché, krásně se s ním pracuje, netrhá se a je tvárné. K plnění budete potřebovat jablka, cukr, trochu strouhanky, skořici, rozinky a nasekané ořechy. Po upečení je štrúdl krásně vláčný a chutný.

6. místo

Tuk nakrájíte a přidáte do mouky, stejně tak ocet s vodou a žloutky. Vypracované těsto necháte odpočinout v lednici. Po vytažení vyválíte několik plátů, které naplníte, zabalíte a upečete v předehřáté troubě dozlatova. Když hned po upečení ze štrúdlů odkrojíte patky, vyjde z nich pára a nebudou vlhnout.

7. místo

Kapsy z listového těsta jsou hotové doslova za pár minut a chutnají jako pravý jablečný štrúdl. A co je na nich tak zvláštního? Jedná se o menší porce, které se plní krájenými jablky a pečou jednoduše v toustovači. Jsou vhodné i jen pro jednoho strávníka nebo jako rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu.

Podle videa snadno připravíte jednoduchý a snadný štrúdl z jogurtového těsta. Těsto se netrhá a štrúdl je velmi chutný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky