Třešňové koláče a bublaniny si v létě nenecháme ujít. Podle osvědčených receptů snadno připravíme ty nejlepší - ať už koláče z kynutého nebo tvarohového těsta či rychlou hrnkovou bublaninu s kokosovou příchutí.
Třešňové koláče a bublaniny patří nerozlučně k létu. V našem přehledu jsou nejvyhledávanější recepty z našeho receptáře, na závěr je uveden postup na rychlou hrníčkovou bublaninu, kterou snadno zvládnou i začátečníci.
Spodní část koláče tvoří kakaová vrstva, na ní je pudinkový krém s tvarohem a třešně. Povrch je pokrytý kakaovou drobenkou. Koláč upečeme v předem vyhřáté troubě. Můžeme vyzkoušet i višňovou variantu.
Připravíme si tvarohové těsto, do kterého patří prášek do pečiva a vajíčka. Rozprostřeme ho do formy vysypané hrubou moukou, nebo vyložené pečicím papírem. Povrch poklademe vypeckovanými třešněmi a posypeme drobenkou. Koláč je velmi jednoduchý a chutný.
Koláč zaujme svým tvarem i chutí. Vytvoříme pramen z těsta, který stočíme do tvaru šneka na už připravené těsto do formy. Povrch vyplníme pudinkem a poklademe vypeckovanými třešněmi. Po upečení necháme dobře vychladnout a povrch jemně pocukrujeme.
Na koláč budeme potřebovat dvě vrstvy těsta, každé jiné. Vrchní těsto je kypré díky sněhu a prášku do pečiva. Obsahuje nastrouhané vlašské ořechy a je na povrchu pokryté odpeckovanými třešněmi. Koláč upečeme v předehřáté troubě.
Přípravu těsta na kynuté koláče nám usnadní domácí pekárna (program Těsto). Z těsta rozválíme plát, vykrájíme skleničkou kolečka a menší skleničkou vytlačíme prostor pro náplň z kysané smetany. Ozdobíme půlkami jahod a vypeckovanými třešněmi.
Těsto na tento koláč nám nejspíš připomene těsto na palačinky. Třešně můžeme vypeckovat a předem je alespoň půl hodiny necháme stát promíchané s moučkovým cukrem. Ještě vlažnou bublaninu posypeme moučkovým cukrem, podáváme po vychladnutí.
Jednoduchou třešňovou bublaninu upečeme během chvilky. Postup je snadný a zvládnou ho i méně zkušení kuchaři, navíc jsou suroviny rozepsané na hrnky. Těsto připavené na plechu posypeme vypeckovanými třešněmi, které jsme obalili v kokosové moučce.
Pro odpeckování třešní lze využít jednoduché odpeckovávače - práce s nimi je rychlá, ale občas se může stát, že nějakou pecičku přehlédneme. Bublaniny a koláče připravujeme i z dalších oblíbených druhů ovoce, především z meruněk, švestek a rybízu. Výbornou chuť má bublanina z rebarbory, která potřebuje trochu více přisladit.
Komentáře