Které cukroví nesmí chybět na vašem vánočním stole? Vanilkové rohlíčky jsou klasikou, které odolá málokdo. Patří do nich ořechy a vanilkový cukr, ale vajíčko do těsta nepotřebujete. Tvárné těsto nechte odležet a modelování může začít.
Na modelování rohlíčků budeme potřebovat hlavně čas. Aby byl jeden jako druhý, to dá přece jen trochu práce, i když na to použijete některé vychytávky. Vanilkové rohlíčky nádherně provoní váš domovvůní oříšků a vanilkového cukru,
Na vanilkové rohlíčky potřebujeme jen několik surovin - máslo, cukr moučku, hladkou mouku, mleté ořechy (do tohoto receptu vlašské) a trošku soli. Ze všech surovin vypracujeme pevné těsto, které necháme odležet v chladu, nejlépe přes noc. Plech pak vyložíme pečicím papírem a vytvarované rohlíčky na něj můžeme začít rovnat.
Opět vanilkové rohlíčky, ale s poněkud jiným poměrem a množstvím surovin. Navíc tentokrát použijeme lískové oříšky. Na tvarování si dáme záležet, stejné a úhledné tvary jsou přesně tím, co si přejeme. Pečení musí probíhat pozvolna, rozhodně ne při vysoké teplotě. Pozor na připálení, po ztmavnutí rohlíčky zhořknou.
Co takhle vyzkoušet špaldové vanilkové rohlíčky? Do těsta použijete pouze špaldovou mouku, bílou není potřeba. Dále přidáte máslo, mleté mandle, třtinový cukr a vnitřek vanilkového lusku nebo 1 vanilkový cukr, pro chuť trochu rumu. Hotové těsto si musí odpočinout alespoň hodinu v chladnu.
Další osvědčený recept na vanilkové rohlíčky si zaslouží vyzkoušení. Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet. Video předvede, jak rohlíčky tvarovat, aby byl jeden jako druhý. Nezapomeňte, že rohlíčky hned po upečení, ještě vlažné, obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Na vychladlé rohlíčky by se už cukr tak dobře nepřichytil.
Přejete si nějakou vychytávku na modelování vanilkových rohlíčků? Ještě jednu pro vás máme. Rohlíčky můžete tvarovat pomocí masového strojku s nástavcem na cukroví. Tvary pak lehce ohnete do "rohlíčku".
Pokud vybíráte nějaký recept na cukroví bez vajec, tak vanilkové rohlíčky jsou jednou z možností. A to se netýká jen tohoto konkrétního receptu, ale i většiny dalších. Do vanilkových rohlíčků vajíčka nepotřebujete, přesto si zachovají pěkný tvar a výbornou chuť.
Ještě pro vás máme jeden tip na vanilkové rohlíčky s mákem. Samotné pečení i obalování probíhá jako obvykle. Kromě máku do těchto rohlíčků potřebujete i vlašské ořechy. Mletý mák můžete přidat i k cukru na obalování.
Na závěr pro vás máme ještě názorný postup na výrobu vanilkových rohlíčků v následujícím videu. A pokud máte další tipy na výrobu vanilkových rohlíčků, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte do komentářů pod článkem.
Komentáře