7 receptů na velikonoční stůl: Připravte si mazanec, beránka, vaječnou tlačenku nebo jidáše
Velikonoční svátky se blíží, a proto nadchází ten pravý čas pro tradiční jídla s tímto obdobím spojená. Připravme si mazanec, beránka, jidáše či boží milosti podle nejoblíbenějších receptů. Díky těmto osvědčeným receptům budou mít pro nás Velikonoce tu správnou atmosféru.
Velikonoce jsou významnými křesťanskými svátky a proto i řada tradičních pokrmů je provázána s událostmi, které si na Velikonoce křesťané připomínají. Dalším silným prvkem, který již dříve ovlivňoval připravované jídlo, bylo počínající jaro. Všude začínaly rašit nové rostliny a slepice začaly snášet více vajec.
1.
místo
Mazanec je sladké pečivo připomínající vánočku. S tímto kynutým mazancem nám pomůže domácí pekárna, ale zvládneme ho i bez ní. Je plný rozinek, provoněný citrónem a rumem, a posypaný plátky mandlí. Vláčný a chutný mazanec bude jistě zaujímat na slavnostním stole čestné místo.
2.
místo
Velikonoční jidáše, podobně jako mazanec, připravíme z kynutého těsta. Z vykynutého těsta tvoříme symbolické tvary připomínající stočený provaz. Jidáše ihned po upečení potřeme rozehřátým medem a podle tradice je konzumujeme na Zelený čtvrtek.
3.
místo
Tradiční velikonoční a masopustní pečivo připravíme z těsta s práškem do pečiva, rumem a kysanou smetanou. Těsto rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme tvary, které smažíme ve vysoké vrstvě tuku. Usmažené boží milosti obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
4.
místo
Velikonoční nádivka patří k jarnímu období a zkrátka nesmí chybět na tradičním velikonočním stole. Tato je plná vajec, uzeného masa, nasekaných mladých kopřiv a koření. Připravme si nádivku, nebo také hlavičku, podle tohoto receptu, který znaly již naše babičky.
5.
místo
Beránek na stole potěší zejména děti a zároveň je krásnou součástí velikonoční výzdoby. Tento hrníčkový beránek je vhodný i pro začátečníky, zejména díky snadné přípravě těsta ochuceného nastrouhanou Margotkou a nasekanými ořechy. Těsto upečeme ve vymazané formě a hotového beránka dozdobíme podle vlastních představ.
6.
místo
Pokud přemýšlíme, co hezkého ještě vytvořit pro děti, pak se pusťme do velikonočních zajíčků. Připravit je můžeme z kynutého těsta ve slané i sladké variantě. Vytvarované zajíčky dozdobíme semínky a upečeme v troubě. Hotové zajíčky použijeme jako dekoraci, nebo dáme dětem při pomlázce.
7.
místo
Vaječná tlačenka je další z tradičních velikonočních jídel. Potřebujeme na ni vejce uvařená natvrdo, šunkový salám, sterilované okurky, cibuli a skleničku Moravanky. Vše promícháme s majonézou a zalijeme želatinou na vaječnou tlačenku. Hmotu vylijeme do připravené formy a necháme v lednici zatuhnout. Poté tlačenku vyklopíme z formy, krájíme na plátky a podáváme s pečivem.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Vaječná pomazánka
Vajíčka jsou symbolem probouzející se přírody. Připravme si z nich oblíbenou vaječnou pomazánku. Jak na to, nám poradí následující video-recept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad, jak upéct jidáše. Proč se pečou a jaký mají tvar
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Komentáře