Nádivka je tradiční jarní pokrm, který patří k velikonočním dnům stejně jako mazanec, beránek nebo milosti. Možná si recept schováváte jako poklad po své mamince nebo babičce, nádivku si také můžete vyzkoušet podle následujících receptů od našich čtenářů.
Tradiční velikonoční nádivka je vydatná a sytá. Kromě nakrájeného masa obsahuje vejce, kterých bývá na jaře dostatek, a také nejrůznější čerstvé bylinky. Obvykle nechybí mladé kopřivy, ale pokud je nemáte, vystačíte si s jinými bylinkami. Nádivku si mohou připravit i vegetariáni v odlehčené verzi.
Uvařené uzené maso nakrájejte, vývar použijte na polití nakrájených housek. Dále budete potřebovat větší dávku vajec, Heru nebo máslo, koření a nasekané mladé kopřivy. Směs odlehčí tuhý bílkový sníh. Po zamíchání vše dejte do vymazaného pekáčku a upečte dozlatova.
Nejrůznější bylinky z přírody jsou v nádivce důležitou složkou. Nemusíte se omezovat pouze na kopřivy, vhodná je mladá petrželka, kontryhel, špenát, medvědí česnek a další zeleň. Nádivka výborně chutná teplá i studená, můžete ji podávat s hlávkovým salátem.
Jizerskokrkonošská nádivka obsahuje několik druhů masa, koření, vajíčka a samozřejmě byliny - především pažitku, petržel, libeček a kopřivy. Přidat můžete i česnek pro lepší chuť a také houby. Kopřivy se do nádivky hodí pouze čerstvé.
Kromě tradičních surovin obsahuje nádivka podle tohoto receptu také strouhanou kůru z jednoho citrónu. Housky je potřeba po nakrájení namočit do mléka. Na ochucení použijte mletý zázvor a pepř, z bylinek nakrájenou petržel nebo pažitku a dostatek mladých kopřiv.
Jednoduše a srozumitelně popsaný recept potěší všechny začátečníky. Kopřivy je potřeba před přidáním nejprve spařit a pak pokrájet nadrobno. Oblíbeným kořením do nádivky je nastrouhaný muškátový oříšek, který jí dává příjemnou chuť.
Velikonoční nádivka výborně chutná jen tak, s bramborami nebo s pečivem. Maso v ní není nutné, jak ukazuje tento recept. Našlehaný sníh dá nádivce správnou konzistenci a kopřivy (nebo jiné jarní bylinky) opět nesmí chybět.
Místo vařeného uzeného masa použijte nakrájenou šunku. Přidejte koření, vajíčka a nakrájené rohlíky, které jste namočili v mléce. Směs rozložte na pekáček, na povrch ještě dejte plátky másla. Po upečení nechte vychladnout a podávejte s čerstvým hlávkovým salátem.
Vyzkoušejte dát do nádivky nakrájenou a orestovanou cibuli, chuť bude velmi dobrá. Nádivku upečte buď samostatně v pekáčku nebo ji použijte k naplnění kuřete před pečením.
Komentáře