Začínají výlovy, proto se zvýší nabídka ryb na rybárnách i přímo u rybníků, navíc ty základní druhy se dají koupit celoročně. Nejběžnější rybou u nás je kapr. Ne každý si ho ale oblíbil.
Přitom stačí dobrý recept a chutná úprava - a na kaprovi si pak skvěle pochutná i ten, kdo jej jinak nevyhledává. Následující přehled obsahuje nejoblíbenější recepty na zpracování kapra z našich stránek.
Z porcí vykostěného kapra nakrájíme proužky silné asi jako hranolky. Vložíme do marinády z koření a sójové omáčky s trochou vody. Necháme několik hodin marinovat, pak obalíme v okořeněné mouce a rychle usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborovou kaší a dipem ze zakysané smetany. Pokud kapra připravíme správně, nebudeme cítit žádné obtěžující kostičky.
Porce kapra zalijeme marinádou z medu, vína, sójové omáčky, česneku a koření. Druhý den porce opečeme na pánvi, přendáme do pekáčku, zalijeme zbytkem marinády a upečeme. Je to méně obvyklý recept.
Filet kapra vložíme do pekáčku, zalijeme marinádou z černého piva, koření, česneku a nakrájené cibule. Po hodině marinování upečeme v troubě. Je to velmi jednoduchý recept i pro začátečníky.
Podle receptu pana Stupky osolené a okmínované porce kapra obalíme v mouce a opékáme z jedné strany na tuku. Pak otočíme, přidáme nakrájenou cibuli a slaninu a dopečeme společně. Z výpeku vyrobíme přidáním medu, vína a bylinek malé množství omáčky. Podáváme na topince.
Okořeněné proužky kapřího masa skládáme k sobě do kruhu, obalíme slaninou, obtočíme alobalem (aby se kruh nerozpadl) a opékáme na tuku. Recept podle pana Stupky je určen spíše zkušenějším kuchařům a ocení jej labužníci.
Syrové kousky rybího masa bez velkých kostí naložíme do octové marinády z konzervačního přípravku Deko. Asi po týdnu, kdy všechny drobné kosti změknou, odstraníme z ryb kůži a připravíme druhou marinádu z majonézy, zakysané smetany, sterilované zeleniny a nasekaného kopru. Necháme do druhého dne uležet. Salát výborně chutná i z drobnějších ryb, jako jsou např. cejni.
Z filetů kapra nakrájíme kostky velké asi jako škvarky, okořeníme, obalíme v ochucené mouce a smažíme ve vyšší vrstvě sádla dočervena. Je to rychlý, jednoduchý a oblíbený recept.
Kapr
Kapr je v Česku tradiční, bohužel většina si tuto rybu dopřává pouze jednou ročně, na Vánoce. Velmi záleží na způsobu jeho chovu, například třeboňský kapr má velmi delikátní chuť, které je docíleno…
Podívejte se na všechny kapr.
Kapr je sice nedoceněná ryba, ale věříme, že mu dáte šanci i v těchto netradičních receptech. Video vám představí smaženého kapra v klasickém trojobalu:
Komentáře