Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat a zpracovat třešně. Jsou z nich skvělé mošty, džemy i destiláty
Zdroj: Pixabay

Třešeň je náš původní ovocný druh. V krajině se vyskytuje mnoho typů planých třešní ptáčnic i jejich kříženců s kulturními odrůdami. Kulturních odrůd je velké množství ze skupin chrupky nebo srdcovky.

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Pozitivní vliv třešní na organismus

Třešně jsou lehce stravitelné zdroje cenných nutričních látek, vhodných zvláště pro děti. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C, cukry v přijatelné formě; z minerálů hlavně fosfor, vápník, železo a organické kyseliny. Působí dobře na činnost ledvin, jater i střev. Zrychlují oběh krevní, působí močopudně, takže jsou vhodné i pro revmatiky. Mají ale silnou schopnost bobtnat i v zažívacím traktu. Nemá se jich proto jíst mnoho a hlavně se větší množství zkonzumovaných třešní nemá zapíjet.

Jsou-li plody suché a se stopkami, vydrží v chladné místnosti asi týden.

Třešně mají mnohostranné využití zpracování na mošty, kompoty, džemy (kombinujeme je s rybízem nebo angreštem, které dodají potřebný pektin), vína i destiláty. Hodí se i k sušení. Čerstvé plody se uplatní v moučnících (bublaniny, koláče, záviny, …) nebo sladkých jídlech (studené polévky, knedlíky, nákypy apod.). Pokud chceme třešně mrazit, odpeckujeme je a mrazíme v cukrovém sirupu.

 

 

 

 

Komentáře (2)

JanaLanska: No, jako dítě mne to několikrát pěkně "vypeklo". Na hrstku třešní se napít můžeme, problém je v tom, že málokomu ta hrstka stačí ;-) Text jsem upravila :yes:

Třešně miluju, nemám problém se na třešně napít - ať mléko, nebpo voda. Nevím, proč bych se nemohla napít, když mám žízeň:-D:-O

Další tipy a triky