Třešňové dobroty: Třešně jsou ovocem, které se hodí do mnoha moučníků a dezertů
Třešně jsou hned po jahodách typicky letním ovocem. Jsou to peckovice - okolo kulaté pecky je šťavnatá sladká dužina, která má různé odstíny červené, od světle růžové přes červenou po temně vínovou.
Pokrmů, jejichž základem jsou třešně, je velice mnoho. V létě z nich pečeme bublaniny a koláče, zavařujeme kompoty, připravujeme džemy a marmelády, nakládáme je do alkoholu, vaříme sirupy a šťávy, mrazíme, kandujeme a sušíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Třešně při přípravě dortů a zákusků
- Třešně mají v krému výraznou mandlovou vůni. Dortové pláty pokapeme třešňovou pálenkou, likérem nebo sirupem, potřeme krémem a posypeme vypeckovanými, pokrájenými třešněmi. Třešňový krém připravíme pomocí sirupu nebo dřeně - uvařené třešně propasírujeme sítem.
- Třešně pod sklem jsou velmi efektní - na plát těsta či piškotů, pokapaných sirupem nebo likérem, natřeme krém nebo šlehačku a posypeme celý povrch vypeckovanými třešněmi. Vše zalijeme želatinou a necháme v lednici ztuhnout. Řezy můžeme po nakrájení ozdobit šlehačkou a třešní se stopkou.
Jak využít třešně do těsta a piškotů
Každé ovoce těsto dochutí a dodá mu vlhkost:
- Vypeckované a rozpůlené třešně můžeme namočit na pár hodin do třešňové pálenky nebo do sirupu a nasypat je místo rozinek do připraveného těsta na bublaninu, na chlebíček, bábovku nebo na dortový korpus. Při krájení moučníku krásně vynikne třešňová mozaika.
- Třešňová marmeláda je chutným doplňkem každého dezertu, pokud se natře na upečené těsto pod krém. Nejen, že plátu těsta dodá potřebnou vlhkost a tím i vláčnost, ale ještě dort příjemně dochutí. V kombinaci s třešňovým krémem bude výsledek dokonalý.
Sladké drobečky
Vypeckované a pokrájené třešně využijeme při přípravě pohárů, pudinků, nepečených smetanových dortů, do ovocných omáček a klevel. Třešně můžeme máčet do čokolády, pokud vyjmeme pecku a nahradíme ji kouskem mandle. Kandované ovoce slouží jako ozdoba na dorty, zákusky, poháry a je součástí letních koktejlů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Opilé třešně: Vypeckované třešně zasypané cukrem a zalité vodkou se musí dva týdny uležet, pak skvěle ochutí poháry i moučníky
Komentáře