Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrazák je vynikající pomocník moderní doby, díky kterému dokážeme několikanásobně prodloužit trvanlivost potravin. Mrazit můžeme kde co, ale i tak je třeba vědět, jaká je maximální doba zmrazení pro daný typ potraviny.

Každá potravina totiž vydrží zmrazená ve stejně dobré kvalitě jinak dlouhou dobu. A to platí i u masa. Všeobecně můžeme říct, že tučnější maso má kratší trvanlivost než maso libové. Pojďme si tedy projít trvanlivost jednotlivých druhů masa.

Trvanlivost masa v mrazáku

Níže uvedené trvanlivosti platí v případě, kdy je teplota mrazáku minimálně -18 °C. Některé mrazáky, které jsou součástí lednice, mohou mít tuto teplotu vyšší.

  • Drůbeží a vepřové maso můžeme uchovat v mrazáku po dobu 6 měsíců.
  • Hovězí maso máme zmrazené maximálně 4 měsíce.
  • Jehněčí nebo telecí maso vydrží až 8 měsíců, stejně jako zvěřina.
  • Libové ryby, jako například treska, kapr nebo štika, vydrží zmrazené až 6 měsíců.
  • Ryby tučnější, mezi které řadíme lososa, tuňáka nebo úhoře, bychom neměli skladovat déle než 3 měsíce.
  • Pokud přesáhneme doporučené doby uložení, začne maso ztrácet své vlastnosti. Změní se jeho chuť, textura i nutriční hodnoty. Nicméně zmrazení zastaví vývoj bakterií a proto i déle zmrazené maso zůstává bezpečné pro konzumaci, pokud jsou dodržená opatření pro bezpečné skladování. Protože ale enzymatické procesy v mase stále pokračují, může se zkazit i zmražené maso.

Je optimální zmrazit maso v sáčcích k mražení určených, ze kterých odstraníme co nejvíce vzduchu. Ideální je použití vakuovačky. S rozmrazeným masem se zachází stejně jako s čerstvým, jen má kratší trvanlivost, maximálně 48 hodin. Z takového masa lze uvařit třeba oblíbené kuře na paprice, které je velmi oblíbeným jídlem nejen u dětí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky