Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuřín na zahradě: Nenáročná zelenina našich předků zachutná i nám
Zdroj: Unsplash, BaoMenglong

Tuřín dnes již patří mezi méně známé druhy zeleniny, ale jeho nové odrůdy jsou velmi chutné a najdou v naší kuchyni bohaté uplatnění. Mohou se konzumovat zasyrova i po tepelné úpravě. Vzhledem i chutí tuřín připomíná ředkve nebo kedlubny.

Tuřín, nazývaný "jídlo chudých", byl pro naše předky důležitou plodinou. Jeho název pro nás sice dnes zní příliš obyčejně a podřadně, jenže po ochutnání nově vyšlechtěných odrůd si nejspíš řekneme, že je škoda tuto nenáročnou zeleninu přehlížet. Tuřín je příbuzným řepky olejky a dříve se používal jako příloha, dnes ho v našem jídelníčku nahradily brambory.

Jak pěstovat tuřín

Tuřín je na podmínky nenáročný, tedy přesněji není náročný na půdu a na teplotu, daří se mu v chladnějších oblastech. I proto se dříve běžně pěstoval jako krmení pro dobytek. Typická byla jeho "řepovitá" chuť.

  • Pokud se dnes pustíte do pěstování tuřínu, vyberte si odrůdu, která má výbornou chuť, vhodnou k přímému konzumu.
  • Počítejte s nároky tuřínu na prostor, okopávání a na vláhu. Pokud rostlinky neprotrháte a zapomenete zalévat, úroda vás zklame. Nenáročný tuřín si přece jen žádá "své"
  • Tuřín vyséváme od března do dubna. Do sklizňové velikosti dorůstá přibližně za 160 dnů, potřebuje k růstu totiž výrazně více času než potřebují vodnice nebo ředkve, které vzhledem a chutí připomíná.
  • Tuříny potřebují "svůj" prostor. Když připravíte řádky vzdálené 35–40 cm a rostliny protrháte na 25–30 cm, bude se jim dařit.

Tuřín můžeme jíst syrový, podobně jako kedlubnu nebo ředkev, tzn. po oloupání bulvy nakrájíme na plátky nebo nastrouháme. Vhodné jsou i do salátů a samozřejmě k tepelné úpravě, po vzoru našich předků. Vyzkoušejte je přidat např. do bramboráků a budete příjemně překvapeni.

Další tipy a triky