Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro přesné receptury se často uvádí určitý číselný typ mouky. To znamená, že stejný typ by měl mít stejné vlastnosti, ať už je mlýn odkudkoliv. U nás máme velmi široký sortiment mouk, naší tradicí je množství druhů pečiva i moučníků. V jiných zemích mají značení mouk často jednodušší.

Typové číslo se určuje podle množství popela, který zůstane po spálení 100 g mouky. Nám jako laikům by mohlo pomoci jednoduché pravidlo, že čím vyšší typové číslo, tím tmavší mouka a naopak, nízké číslo znamená mouku velmi světlou s malým množstvím vlákniny.

Typ mouky podle čísel

Možná se vám bude hodit náš přehled.

Pšeničná mouka

T 400 - výběrová polohrubá

T 450 - hrubá

T 480 - krupice

T 530 - pekařská speciál, odpovídá značení 00 Extra, hladká s vysokým podílem lepku

T 550 - polohrubá světlá

T 650 - hladká polosvětlá (obyčejná)

T 1000 - hladká tmavá chlebová (pšeničná chlebová může mít rozmezí až do T 1150)

T1800 - celozrnná hrubá

Špaldová mouka

T 630 - špaldová

T 700 - špaldová hladká

Žitná mouka

T 500 - výražka (nízkovymletá hladká žitná mouka)

T 960 - žitná chlebová

T 1700 - žitná celozrnná

T 1850 - celozrnná jemně mletá

 

Jako inspiraci nabízíme videorecept na dalamánky, na které potřebujete hned tři druhy mouk, ale výsledek za to stojí. Přejeme příjemné a úspěšné pečení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky