UHO má zbytečně špatnou pověst, ale když ji uvaříte poctivě, je výborná
Základní hnědá omáčka není český vynález, v různé podobě je známá po celé Evropě. Pověsti univerzální hnědé omáčky u nás ublížily různé vývařovny, jídelny a špatné restaurace, které práci, již omáčka vyžaduje, odbyly. Základem té dobré je totiž velmi kvalitní vývar z kostí a tmavá cibulová jíška.
Univerzální je proto, že ji můžete dochutit prakticky čímkoliv od hub, bylinek, zeleniny, koření, sterilovaných okurek, přes hořčici, smetanu, sýry až po rajčatový protlak. Také ji můžete podávat s knedlíkem, bramborami, rýží i těstovinami. Hotovou můžete zmrazit i zavařit a mít tak kdykoliv po ruce, čímž ideálně zužitkujete práci a čas, který této omáčce věnujete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat univerzální hnědou omáčku
Podle našeho návodu ji zvládne i začátečník.
- Dobrý vývar z kostí je základem nejen silné polévky, ale i chutných omáček k masu. Na UHO použijte nejlépe hovězí, telecí nebo dostupnější vepřové kosti. Předem je opečte a pak pomalu vařte se zeleninou. Vývar si připravte předem a sceďte. Do omáčky by měl být zchladlý.
- Na tuku usmažte cibuli do růžova.
- Poprašte hladkou moukou a usmažte tmavou jíšku. Pozor ale na připálení, zhořkla by.
- Zalijte prochladlým vývarem, rozšlehejte a důkladně provařte.
Pro začátečníky jsme připravili videorecept na hovězí plátky na houbách, který vás provede postupem krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hrnková buchta s tvarohem: Dokonale vláčný a jemně nadýchaný moučník voní kakaem a vanilkou, na přípravu je snadný
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Tajemství dokonalého vývaru: Víme, jak připravit ten nejlepší vývar ze všech
Komentáře