Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si s námi snadnou a úspornou makovou náplň. Je jisté, že právě ta maková je jednou z nejoblíbenějších náplní vůbec. Není náročná na přípravu, vystačí vám na ni jen málo surovin a hotová náplň se hodí do celé řady buchet a koláčů.

Máte v plánu upéct kynutý koláč s náplní nebo výtečné buchty? Připravili jsme pro vás tip na úspornou makovou náplň. Mák je jedinečnou a výživově velmi hodnotnou surovinou v kuchyni. Použijete ho s úspěchem jak na slané, tak i na sladké pečení.

Úsporná maková náplň

Na makovou náplň budete potřebovat tyto suroviny: 150 g mletého máku, 90 g hrubé krupice, 450 ml vlažného mléka, 1 vejce, 90 g cukru krupice, 50 g hery nebo másla, 1 vanilkový cukr, špetku mletého hřebíčku, 1 lžíci pikantního džemu, citrónovou kůru a ještě skořici.

Ukážeme vám, jak při přípravě makové náplně postupovat:

  1. Mák nasypte do hrnce spolu s hrubou krupicí a vlažným mlékem.
  2. Za stálého míchání nechte přejít varem. Mák a krupice nasáknou mlékem a náplň brzy pěkně zhoustne.
  3. Odstavte z plotny a do horkého máku přidejte ještě 1 vejce, cukr krupici, připravený tuk, vanilkový cukr a koření. Nezapomeňte na lžíci pikantní marmelády, která směs krásně ozvláštní, a citrónovou kůru. 
  4. Vše míchejte společně, dokud se tuk nerozpustí. Poté nechte vychladnout

Podle našich rad si můžete připravit i jiné náplně do buchet. Vybrat si můžete třeba tvarohovou, povidlovou nebo ořechovou. Každému chutná jiná a to je dobře, alespoň jsou naše moučníky pestřejší.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám náplň povedla, popřípadě přidejte i další tipy na vaši osvědčenou makovou náplň.  

 

 

Komentáře

Další tipy a triky