Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Vaječný likér, nebo také koňak, je sladký alkoholický nápoj. Pro jeho milovníky máme několik variant, kterými lze pozměnit chuť základního vaječného koňaku.
Hotový likér poslouží jako krásný dárek, používá se jako součást chutných sladkostí, nebo si ho vychutnáme jen tak, v teple domova. Přestože si ho můžeme koupit hotový, mnozí z nás si ho tradičně připravují sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní vaječný likér
- 1 litr plnotučného mléka
- 100 g cukru
- 4 žloutky
Obsah hrnce dobře rozšleháme a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu. Poté odstavíme a ještě vmícháme:
- 1 salko
- 500 ml rumu
Vanilkový likér
Vanilkový likér se připravuje velmi podobně. Jen použijeme 6 žloutků místo 4 a do hrnce přidáme:
Jinak je postup totožný jako u základního vaječného likéru.
Kávový likér
Pro přípravu kávového likéru nejprve rozmícháme 3 až 6 lžiček instantní kávy v horké vodě. Poté opět v hrnci smícháme mléko, cukr a 4 žloutky, ke kterým přidáme i rozmíchanou kávu. Po uvedení k varu hrnec odstavíme, a vmícháme salko a rum.
Karamelový likér
Pro přípravu karamelového likéru potřebujeme zkaramelizované salko. Použít můžeme již zakoupené zkaramelizované salko, nebo ho vyrobíme z obyčejného salka. Den předem dáme salko v uzavřené plechovce vařit na 1 až 1,5 hodiny ve vodní lázni, čímž dosáhneme jeho zkaramelizování.
Dále likér připravujeme jako jeho základní vaječnou variantu, jen použijeme zkaramelizované salko místo obyčejného.
Pokud si nejsme jistí, jak při přípravě likérů postupovat, názorně nám poradí následující video:
Skladování likéru
Hotový likér přelijeme do skleněných lahví a skladujeme v chladu. Likér v hezké láhvi, ozdobený větvičkou a mašlí, může být krásným vánočním dárkem.
Likéry v kuchyni lehce začleníme do výtečných řezů, pohárů či cukroví. Vyzkoušejte např. včelí úlky (vosí hnízda), do kterých se vaječný likér používá.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké likéry mohou navodit pohodu nejen v čase Vánoc. Jejich výroba není vůbec složitá
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Komentáře