Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky patří mezi tradiční vánoční cukroví, které se připravovalo už za dob našich prababiček. Recepty, které najdeme v kuchařkách, mají rozdílné ingredience a postupy pečení, přesto téměř stejnou chuť.

Na otázku kuchařky, jaké má upéct cukroví, se jí v drtivé většině dostane odpovědi - rohlíčky a linecké. Jsou to dva nejoblíbenější druhy cukroví, a proto nesmí na svátečním stole chybět. Vanilkové rohlíčky se přitom pečou podle různých receptů.

Čím se od sebe liší různé druhy rohlíčků

Rozdílná receptura záleží na rodinných i jinak získaných receptech:

  • Mouku na rohlíčky používáme převážně hladkou pšeničnou, ale výjimkou nejsou rohlíčky z polohrubé mouky, z bezlepkové nebo špaldové mouky. 
  • Rohlíčky s ořechy se pečou nejčastěji, a to z vlašských a lískových ořechů, mandlí, kešu, para ořechů i z pekanů. Rohlíčky bez ořechů ale mohou i alergici.
  • Žloutky do těsta patří, pokud je ale vynecháme, nic se nestane - těsto bude po upečení více křehké a při obalování musíme být opatrní. Na bezvaječných rohlíčcích si tak pochutnají i ti, kteří mají omezení ve stravě.
  • Máslové těsto má báječnou chuť i vůni, což se nedá říci o cukroví z laciných tuků a jejich náhražek. Babičky přidávaly do rohlíčků také vepřové sádlo.
  • Vanilkový cukr můžeme koupit (vanilínovému cukru se však vyhneme) nebo si ho sami vyrobíme ze semínek vanilkového lusku a moučkového cukru.

Jak tvarovat vanilkové rohlíčky

Cukroví má podobu malých rohlíčků nebo půlměsíců z ořechového těsta. Vanilkové rohlíčky se tvarují několika způsoby:

Jak dokončit vanilkové rohlíčky

Pro každou kuchařku jsou její vanilkové rohlíčky bezkonkurenčně ty nejlepší. V našem videu se jedním z těchto receptů můžete inspirovat:

Sladké drobečky

Vanilkové rohlíčky se připravují během prvního adventního týdne, aby se pěkně rozležely a zkřehly. Cukroví se dobře připravuje i v dia verzi pro diabetiky, bez ořechů pro alergiky nebo bez lepku pro celiaky. Je opravdu zajímavé, že všechny druhy vanilkových rohlíčků chutnají po másle a vanilce - proto je poznáme i se zavázanýma očima.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky