Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce se v různých koutech světa slaví velmi rozdílně, dobré jídlo ale spojuje všechny národy. Pokud si chcete letos o svátcích připravit něco neobvyklého, inspirovaného zahraničím, máme pro vás několik tipů.

Pro mnohé jsou Vánoce nejkrásnějším obdobím roku. Kromě zdobení stromečku, rozbalování dárků, vánočních trhů, a zejména rodinných setkání, máme tyto svátky klidu a pohody spojené i s dobrým jídlem. Ve většině ostatních zemí tomu není jinak.

Anglie

K anglickým Vánocům neodmyslitelně patří nadívaný krocan podávaný mimo jiné s dušenou růžičkovou kapustou a gravy omáčkou. Tradičním moučníkem je vánoční pudink - bábovička plná sušeného ovoce a alkoholu. Jako cukroví potom Angličané připravují mince pies, což jsou koláčky z křehkého těsta plněné ovocnou směsí.

Francie

V období Vánoc nejčastěji na prostřených stolech ve Francii najdete krůtu nadívanou nádivkou z jedlých kaštanů, luxusní foie gras, ale i pro nás méně známé pokrmy, jako jsou například ústřice nebo hlemýždi. Sladkou tečkou je tradiční čokoládové vánoční poleno, z menšího cukroví pak makronky.

Itálie

Hlavní pokrmy konzumované během vánočních svátků se v Itálii výrazně liší region od regionu. Avšak stejně jako my pečeme tradiční vánočku, Italové pečou známé panettone, případně pandoro, což je moučník, který by se dal přirovnat k naší bábovce. Místo sladkého cukroví, jak tomu je u nás, si Italové pochutnávají na tureckém medu.

Polsko

Naši severní sousedé si během štědrovečeního hodování dopřávají několik chodů, mezi které se řadí například polévka z červené řepy, kapr (který se však nesmaží v trojobalu jako u nás), plněné pirohy a zelné závitky gołąbki. Večeři zakončují například makovcem nebo kompotem ze sušeného ovoce.

Ať už se rozhodnete si letos ke štědrovečerní večeři připravit klasiku, nebo něco světového, k snídani nesmí chybět tradiční vánočka. Nekupujte ji ale v obchodě, hravě si ji upečete pode našeho videoreceptu:

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky