Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Zdroj: Pixabay

Jsme národ pivařů, což se projevuje i oblíbeností jídel, do kterých přidáváme pivo. S pivem pečeme nejen maso a uzeniny, ale přidáváme ho i do pomazánek, do těst na rohlíky nebo chléb, a dokonce i do moučníků.

Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa ho ředíme trochou vody nebo vývaru, aby jídlo nebylo hořké. Pivo také bývá součástí marinád na maso při grilování.

Též některá těstíčka, ve kterých suroviny smažíme, se bez piva neobejdou.

Nabízíme malý přehled nejoblíbenějších jídel s pivem:

Pivní pomazánky

Pivo dodá pomazánkám, hlavně těm sýrovým, výbornou chuťovou složku. Mimo to je naředí, aby se lépe roztíraly. Pivo přidáváme postupně a ochutnáváme, aby příliš nevyčnívalo. Má pomazánku jen ochutit.

Maso na pivu

Maso podlité pivem získá výbornou chuť. Pivo trochu naředíme vodou nebo vývarem, aby hořkost neovládla pokrm zcela. Omáčku nebo výpek pak můžeme zahustit podle zvyklostí třeba francouzským máslem.

Ryby a jiná masa na pivu

Ačkoliv k rybám více pasuje bílé víno, můžeme v některých případech udělat výjimku. Výborně se pivo hodí ke zvěřině. Má zde podobnou úlohu jako u masa. Podtrhne jeho chuť a doplní další chuťový rozměr.

Uzeniny a mleté maso na pivu

Buřty na pivu a jejich různé variace zná mnoho lidí. Stejně jako uzeniny, je s pivem výborné uzené maso. A když místo buřtů podobně připravíme třeba karbanátky, příjemně a zajímavě si zpestříme jídelníček.

Bezmasá jídla na pivu

Můžeme doporučit pivní těstíčko k obalování zeleniny. Obal bude hezky křupavý, protože cukr obsažený v pivu zkaramelizuje. Stejnou funkci má pivo v bramborácích-budou křupavější. 

Smažená a grilovaná masa na pivu

Při grilování se bez piva snad ani nelze obejít. Nemusíme pivo konzumovat jen jako nápoj, ale můžeme ho s úspěchem využít i do marinády k naložení. Maso díky pivu kromě chuti získá křehkost.

Pečivo a chléb s pivem

V pečivu a chlebu můžeme využít zase jiné vlastnosti piva, a sice jeho kvasinkové chuti i pěnivosti. Těsto bude díky přídavku piva kypřejší. Chlebová kůrka je po pivu správně sladce nahořklá.

Pivní moučníky

Zvláště černé pivo s jeho karamelovou chutí dodá moučníkům pikantní hořkosladký chuťový tón. Pivní těsto na štrúdl zase díky pivu získá křehkost podobnou těstu listovému.

Ve zdejším podrobném vyhledávači zjistíte, že receptů s pivem a na pivě máme na webu opravdu hodně. Přejeme dobrou chuť a na zdraví!

Komentáře

Další tipy a triky