Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korutanský reindling je sladké kynuté pečivo, kterým o Velikonocích obdarovává kmotra své kmotřence. Jde o jemné pečivo s rolovaným vnitřkem, plné rozinek, skořice a ořechů, tradičně pečené v bábovkové formě.

Korutanský reindling je vlastně rakouský velikonoční mazanec. Připravuje se z kynutého těsta, které se ochutí skořicí a rozinkami. V některých krajích se přidává citrónová kůra, rum, anýz, kandované ovoce a sekané ořechy.

Jak na přípravu korutanského reindlingu

Tak jako se podobá mazanec vánočce, tak se podobá reindling štole:
  • Do mísy nasypeme 600 g hladké mouky. Vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme 1 kostičku droždí a přidáme 1 lžíci cukru. Zalijeme 100 ml teplého mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Do mísy s kváskem vsypeme 200 g cukru, přidáme 3 žloutky a 250 g rozpuštěného vlahého másla. Zalijeme 100 ml teplého mléka a přidáme všechna dochucovadla - rum, citrusovou kůru, muškátový oříšek a špetku soli.
  • Vypracujeme hladké těsto, které dáme kynout do tepla, přikryté utěrkou. Po 40–50 minutách by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Vyklopíme ho na vál a rozválíme do plátu, silného 0,5 cm.
  • Povrch potřeme rozpuštěným máslem a podobně jako štrúdl posypeme strouhankou, skořicí, rozinkami, ořechy a cukrem nebo kandovaným ovocem. Těsto zamotáme jako roládu a vložíme do vymazané a vysypané formy.
  • Necháme pod utěrkou kynout 20 minut, pak povrch přelijeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě 40–45 minut na 170°C. Upečený moučník necháme ve formě téměř vychladnout, vyklopíme ho na talíř a posypeme cukrem.

V našich krajích se připravuje kynutá bábovka, která se smotá do podoby závinu stejně jako reindling. Plát těsta plníme ořechovou nebo makovou nádivkou - výjimkou není ani nádivka tvarohová, povidlová nebo jablečná. Závin pečeme v bábovkové formě a stejně jako bábovku jej také krájíme.

Další tipy a triky