Kärntner Reindling: Velikonoční korutanský reindling je rakouské kynuté pečivo
Korutanský reindling je sladké kynuté pečivo, kterým o Velikonocích obdarovává kmotra své kmotřence. Jde o jemné pečivo s rolovaným vnitřkem, plné rozinek, skořice a ořechů, tradičně pečené v bábovkové formě.
Korutanský reindling je vlastně rakouský velikonoční mazanec. Připravuje se z kynutého těsta, které se ochutí skořicí a rozinkami. V některých krajích se přidává citrónová kůra, rum, anýz, kandované ovoce a sekané ořechy.
Jak na přípravu korutanského reindlingu
- Do mísy nasypeme 600 g hladké mouky. Vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme 1 kostičku droždí a přidáme 1 lžíci cukru. Zalijeme 100 ml teplého mléka, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy s kváskem vsypeme 200 g cukru, přidáme 3 žloutky a 250 g rozpuštěného vlahého másla. Zalijeme 100 ml teplého mléka a přidáme všechna dochucovadla - rum, citrusovou kůru, muškátový oříšek a špetku soli.
- Vypracujeme hladké těsto, které dáme kynout do tepla, přikryté utěrkou. Po 40–50 minutách by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Vyklopíme ho na vál a rozválíme do plátu, silného 0,5 cm.
- Povrch potřeme rozpuštěným máslem a podobně jako štrúdl posypeme strouhankou, skořicí, rozinkami, ořechy a cukrem nebo kandovaným ovocem. Těsto zamotáme jako roládu a vložíme do vymazané a vysypané formy.
- Necháme pod utěrkou kynout 20 minut, pak povrch přelijeme máslem a pečeme ve vyhřáté troubě 40–45 minut na 170°C. Upečený moučník necháme ve formě téměř vychladnout, vyklopíme ho na talíř a posypeme cukrem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V našich krajích se připravuje kynutá bábovka, která se smotá do podoby závinu stejně jako reindling. Plát těsta plníme ořechovou nebo makovou nádivkou - výjimkou není ani nádivka tvarohová, povidlová nebo jablečná. Závin pečeme v bábovkové formě a stejně jako bábovku jej také krájíme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 13 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 13 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 16 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 16 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 16 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře