Jak upéct krásný a chutný mazanec? Poradíme, jak připravit ten nejlepší
Mazanec neboli velikonoční bochánek je typický sváteční obřadní moučník z kynutého sladkého těsta, který má poměrně dlouhou historii (údajně se peče už od 16. století). Peče se v polokulovitém tvaru, který připomíná bochník chleba.
Kdy se peče mazanec
Mazanec se pekl na Bílou sobotu a nosil se v neděli na Boží hod spolu s dalšími pokrmy (vejce, uzené maso apod.) do kostela k posvěcení=pomazání, odtud postupně název mazanec.
Jakou mouku použít a co ještě patří do těsta na mazance
Mazanec se peče z polohrubé výběrové mouky, kvasnic, zadělává se smetanou nebo mlékem, patří do něj více žloutků, což nebyl problém, protože po zimě slepice zrovna začínaly nést. Je z podobně tučného těsta jako vánočka, jen bývá žlutější. Dříve se kořenil šafránem nebo hřebíčkem. Výbornou vůni a chuť dodá strouhaná citronová kůra. Jako tuk je nejlepší a nejchutnější máslo, ale může být i dobrý tuk na pečení.
Jaký cukr použít
Do těsta patří také cukr krupice, rozinky a mandle, mandlemi je zdobený i na povrchu. Těsto vypracujeme podle postupu na kynuté těsto:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarujeme a pečeme mazanec
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek. Vyklopíme těsto na vál a postupným lehkým povalováním mezi dlaněmi ho utužíme a zaoblíme.
Tip: obzvlášť šikovní pekaři mohou zkusit těsto zaplést do umného "uzlu" a upéct:
Na čem péct mazanec
Přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení, zakryjeme proti osychání a necháme chvíli dokynout.
Čím mazanec potřeme
Pak bochánek potřeme vejcem rozkvedlaným se lžící vody, nastřihneme na vrcholu kříž a posypeme povrch nasekanými mandlemi (nebo plátky mandlí).
Jak dlouho péct mazanec v troubě?
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 150-160 °C a dopečeme. Pokud nám peče trouba hodně shora a mazanec by se připaloval, zakryjeme ho pečícím papírem nebo kusem alobalu.
Jak poznat, že je mazanec hotový
Upečený poznáme vpíchnutím špejle – po vytažení musí být suchá. Upečený mazanec opatrně sesuneme a necháme vychladnout na mřížce.
Kdy krájet mazanec
Krájíme až zchladlý.
Jak udělat aby mazanec nepraskl?
Pokud bochánek praskne, byl zřejmě málo nakynutý před vložením do trouby a prudce kynul až při pečení.
Proč mazanec klesne
Pokud se rozlije, bylo asi řídké těsto nebo překynul před vložením do trouby.
Pokud je sražený, mohl být nedopečený nebo jste možná s neupečeným (nedopečeným) bochánkem „trhli“. Nakynuté těsto vyžaduje jemné zacházení.
Tip: pokud i přesto máte z kynutého mazance obavy nebo prostě nemáte kynuté pečivo rádi, doporučujeme upéct mazanec z tvarohového těsta, který je rychlý a také velmi chutný.
Komentáře