Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští z důvodu nižší výnosnosti. Kvetou později než třešně, takže mívají jistější úrodu. Dozrávají v červenci.
Višně obsahují mnoho ovocných kyselin, vitaminy skupiny B, provitamin A a menší množství vitaminu C. Obsahují také množství minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), menší množství pektinu.
.
Ke konzervaci jsou vhodnější než třešně
Skladovat můžeme oschlé plody se stopkou v chladné místnosti asi týden. Višně jsou pro výraznější chuť vhodnější ke konzervaci než třešně. Využíváme je k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů, kompotů nebo džemů. Výborné jsou kandované. Čerstvé plody se uplatní v kuchyni podobně jako třešně, můžeme je i sušit. Višňový džus poněkud snižuje horečku. Odpeckované plody můžeme i mrazit v cukrovém sirupu.
Komentáře