Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vosí hnízda či včelí úly jsou názvy vánočního cukroví, které má připomínat slámovou košnici, ve které se dříve přechovávaly včely. Tradiční tvar úlů dává cukroví tvořítko, které se stupňovitě zužuje do zaoblené špičky.

Vosí hnízda či včelí úly jsou tradičním cukrovím našich babiček - avšak nic nebrání tomu, aby si každá kuchařka přetvořila recept podle chutí vlastní rodiny. Jedno ale úlkům zůstalo - tvar kužele z nepečeného těsta, plněný krémem s vaječným likérem, postavený na kulatém piškotu.

Jak připravit včelí úly

Příprava k vytvoření tohoto cukroví má 3 kroky:

  • Připravíme si dostatečné množství kulatých piškotů nebo si je sami upečeme. Výhodou domácích buflerů je jejich křehkost a následně i vláčnost, kterou koupené piškoty nemají. Prostředky piškotů potřeme marmeládou nebo čokoládou, aby se do něj řidší krém nevsáknul a nerozmočil ho.
  • Podle osvědčeného receptu si připravíme směs, kterou budeme vtlačovat do formiček - některé jsou otevírací, jiné vyklápěcí. Formičky potřeme tukem a vysypeme kokosem, aby se první kousek nepřilepil. Pro další kousky jen nabereme kokos (nebo krupicový cukr), hned ho z formičky vysypeme a naplníme těstem.
  • Do spodní strany těsta vytvoříme důlek (například obrácenou vařečkou), který naplníme hustým vaječným likérem, rumovým krémem nebo krémem, který má naše rodina nejraději. Na krém přitiskneme piškot, úlek otočíme a odložíme. Také můžeme udělat všechny úlky najednou a pak je všechny postupně naplnit.

Jaké těsto použít na včelí úly

Záleží na osvědčeném nebo oblíbeném rodinném receptu:

Těsta můžeme míchat s ovesnými vločkami, s bezlepkovými piškoty či sušenkami, přidat do nich mleté arašídy, ale i kandované ovoce nebo potravinářská aromata. Nic nezkazíme strouhaným perníkem ani perníkovým kořením. Místo koupených dětských piškotů nebo domácích buflerů lze použít kolečka z lineckého těsta, ale i máslové sušenky. 

Jak na originální včelí úly

Klasickou formičku na úly můžeme nahradit jinou formičkou - díky ní vytvoříme z těsta tvar stromečku, svíčky, figurky i jiných tvarů. Úly nemusíme obalovat výhradně v cukru, kokosu či mletých oříšcích - použijeme pro změnu čokoládovou nebo barevnou fondánovou polevu, barevný máček, půlku mandle pro plamen svíčky, cukrářské dekorace na ozdobu. Také se můžeme bez formičky úplně obejít a připravit výborné vosí kuličky.

Kdo ještě nikdy nezkoušel přípravit vosí hnízda, ten se může podívat na video, kde mu podrobně ukážeme celý postup:

Sladké drobečky

Každý z nás se už dostal do situace, kdy přesně ví, kde formička je a - pak ji najednou nenajde. Pomoc je snadná, můžeme použít odměrku na kojenecké mléko či kávu, malou skleničku (frťan) nebo maličký plastový hrníček z nádobíčka v dětské kuchyňce - malou kuchařku by příprava cukroví také velice bavila.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky