Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoule je plodem kdouloně. Přezdívá se jí Venušino jablko, protože má podobný tvar a někdy připomíná i hrušku. Na rozdíl od nich je kdoule pokryta jemnými chloupky a konzumuje se až po tepelném zpracování.

Kdoule voní po vanilce nebo po citrusech. Nezralé plody jsou kyselé a trpké, zralé mají žlutou barvu a příjemnou chuť, právě proto se už od nepaměti využívají při přípravě kompotů, marmelád, želé, ale i k plnění koláčů a ovocných knedlíků.

Jak se pozná zralá kdoule

Kdouloň má mnoho lidí na zahradě jako okrasný keř - její květy totiž připomínají šípkové růže. Až na přelomu října a listopadu dozrávají žluté plody, které často nevyužity opadávají na zem. Je to škoda, protože plody jsou neobyčejně chutné, intenzívně voní a mají širokou škálu využití v kuchyni.

Co se může dělat z kdoulí

Kdoule zbavíme pomocí utěrky chloupků a vyjmeme jádřince:

  • Koláče a záviny můžeme plnit kdoulemi stejně jako jablky a hruškami.
  • Bublaniny a buchty získají díky kouskům kdoulí svěžest a vláčnost.
  • Ovocné nápoje a limonády s použitím kdoulí mají svěží a citrónovou chuť.
  • Přesnídávky pro děti jsou vhodným zpracováním velké úrody kdoulí.
  • Zmrzliny a nanuky s kdoulovou příchutí můžeme mít v mrazáku celý podzim.

Jak zpracovat kdoule na zimu

Zaváříme je do kompotů a do marmelád, mrazíme je a sušíme:

  • Sladké kompoty - stejně jako jiné ovoce můžeme kdoule zavařit, ale také si je připravit jako kompot do hrnce pro rychlou spotřebu.
  • Marmelády a džemy možná získaly své jméno v Portugalsku, kde se kdoulím říká marmelo. Nádherně vonící a sladké zavařeniny se v kuchyni neztratí.
  • Sušené kdoule najdou své využití v mlsání pro děti nebo se z nich dá uvařit polévka. Kandované kdoule přidáváme do moučníků.
Dostali jste chuť na drobenkový koláč a nemáte kdoule? Stačí připravit těsto podle našeho videa a poklást ho ovocem, které zrovna máte k dispozici:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky