Využití kdoulí v kuchyni: Neprávem opomíjené ovoce je chutné, sladké a voňavé
Kdoule je plodem kdouloně. Přezdívá se jí Venušino jablko, protože má podobný tvar a někdy připomíná i hrušku. Na rozdíl od nich je kdoule pokryta jemnými chloupky a konzumuje se až po tepelném zpracování.
Kdoule voní po vanilce nebo po citrusech. Nezralé plody jsou kyselé a trpké, zralé mají žlutou barvu a příjemnou chuť, právě proto se už od nepaměti využívají při přípravě kompotů, marmelád, želé, ale i k plnění koláčů a ovocných knedlíků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se pozná zralá kdoule
Kdouloň má mnoho lidí na zahradě jako okrasný keř - její květy totiž připomínají šípkové růže. Až na přelomu října a listopadu dozrávají žluté plody, které často nevyužity opadávají na zem. Je to škoda, protože plody jsou neobyčejně chutné, intenzívně voní a mají širokou škálu využití v kuchyni.
Co se může dělat z kdoulí
Kdoule zbavíme pomocí utěrky chloupků a vyjmeme jádřince:
- Koláče a záviny můžeme plnit kdoulemi stejně jako jablky a hruškami.
- Bublaniny a buchty získají díky kouskům kdoulí svěžest a vláčnost.
- Ovocné nápoje a limonády s použitím kdoulí mají svěží a citrónovou chuť.
- Přesnídávky pro děti jsou vhodným zpracováním velké úrody kdoulí.
- Zmrzliny a nanuky s kdoulovou příchutí můžeme mít v mrazáku celý podzim.
Jak zpracovat kdoule na zimu
Zaváříme je do kompotů a do marmelád, mrazíme je a sušíme:
- Sladké kompoty - stejně jako jiné ovoce můžeme kdoule zavařit, ale také si je připravit jako kompot do hrnce pro rychlou spotřebu.
- Marmelády a džemy možná získaly své jméno v Portugalsku, kde se kdoulím říká marmelo. Nádherně vonící a sladké zavařeniny se v kuchyni neztratí.
- Sušené kdoule najdou své využití v mlsání pro děti nebo se z nich dá uvařit polévka. Kandované kdoule přidáváme do moučníků.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Máte trochu jablek, hrušek nebo jiného ovoce, které se nevyplatí zavařovat? Připravte si rychlý kompot do hrnce
Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? U domácích zavařenin viditelný rozdíl není
Komentáře