Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev je báječná surovina, bez které si nedovedeme představit základní vaření. Její jemně nasládlá chuť ji předurčuje pro použití v mnoha sladkých i slaných pokrmech, díky tomu nás nepřestane překvapovat.

Při vaření nejčastěji používáme oranžový kořen mrkve, přesto své využití najde také zelená nať. Čerstvou můžeme přidat do vývaru, nasušenou jako koření do polévek i do základů pod maso. Poradíme, jak tuto barevně atraktivní zeleninu využít v kuchyni.

Mrkev ve studené kuchyni

Mrkev v kuchyni využíváme i v syrovém stavu, báječně chutná přidaná v pomazánkách nebo s ní efektně ozdobíme chlebíčky. Dopustit nedáme také na tradiční mrkvový salát, podávaný k obědu. Z odšťavněné mrkve s ovocem připravujeme i osvěžující zdravé šťávy.

Hřejivé polévky s mrkví

Z této zeleniny dokážeme uvařit lahodnou krémovou polévku, kterou si zamilují děti i dospělí. Mrkev patří neodmyslitelně i k vaření silného vývaru a s nudlemi vytvoří v polévce chutnou vložku. Hlavní součástí bývá také v různých zeleninových krémech.

Hlavní chody s mrkví

Křehkou mrkev si můžeme vychutnat jako přílohu k masu či v bramborové kaši, můžeme ji naplnit do rolády nebo z ní upéct chutné placičky. Stala se také hlavní součástí základu na tradiční svíčkovou omáčku nebo pod pečené kuře.

Křehké moučníky s mrkví

Mrkev se díky své nasládlé chuti báječně hodí do moučníků, poskytuje jim svěží oranžovou barvu a dobroty jsou díky ní vláčné. S nastrouhanou mrkví snadno připravíme nejen bábovku a lahodné řezy, ale také perník, muffiny či křupavé sušenky.

Nestačili jste spotřebovat veškerou mrkev v lednici a našli jste ji povadlou? Poradíme vám, jak vrátit mrkvi zpět její čerstvost. Tyto kusy mrkve poté můžete zpracovat do čalamády s nálevem, s postupem vám pomůže jednoduchý videorecept.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky