Kvíz na téma jarní bylinky: Z vycházek si přineseme vždy něco dobrého do kuchyně
Jakmile se trochu oteplí, láká nás to do přírody. Vše je svěží a krásně zelené, čerstvé a plné vitamínů. Jarní louka nám nabízí celou řadu bylinek, které se mohou uplatnit v naší kuchyni. Můžeme si uvařit jarní polévku nebo namíchat chutný salát.
Některé bylinky jsou krásné na pohled a vyznačují se výraznou vůní, jiné vnímáme jako obtížný plevel a nejraději bychom se jich zbavili. Když je vezmeme na milost, možná si pochutnáme a náš jídelníček získá zase nové "rozměry".
- Jarní bylinky sbíráme pouze v čistém prostředí, nejlépe na vlastní zahradě.
- Vybíráme si k tomu pěkné a slunečné dny.
- Na sběr si vezmeme misku a nůžky. Pokud bylinek sbíráme více, třeba k sušení, můžeme si na ně vzít košík nebo látkovou tašku.
- Dbáme na to, aby se bylinky nezapařily a zbytečně je nestlačujeme.
- Bylinky co nejdříve spotřebujeme nebo dáme sušit.
- K sušení je ideální kvalitní elektrická sušička, ale pokud ji nemáme, nevadí - rozložíme bylinky na vzdušném suchém místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se jarní bylinky hodí
Máme pro vás několik tipů na zpracování bylinek:
- Jsou vhodné na přípravu čajů.
- Připravujeme z nich sirupy a medy.
- Můžeme je mrazit, třeba v kostkovači na led.
- Připravujeme bylinková pesta.
- Vaříme jarní polévky.
- Přidáváme je do salátů.
- Používáme ke zdobení sladkých dezertů.
- Oceníme je ve studené kuchyni.
- Dají se použít do celé řady oblíbených jídel.
- Na jaře si můžeme upéct osvědčenou hlavičku (jarní nádivku), ve které mají bylinky důležitou roli.
V následujícím kvízu si můžete vyzkoušet, jak se vyznáte v jarních bylinkách.
Komentáře