Na karbanátky nebo sekanou můžeme použít i jiné suroviny než mleté maso. Určitě ušetříme. A jaké jsou ty nejlepší varianty?
Mleté maso na karbanátky (sekanou) můžeme nastavit nebo zcela nahradit jinými surovinami. Možností je mnoho, poradíme ty nejpoužívanější.
Karbanátky nebo sekaná bez masa nebudou sice chutnat jako masové, ale díky vhodnému koření a stejné konzistenci si pochutnáme též, a to levněji, navíc mnohdy i zdravěji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nastavit nebo nahradit mleté maso
Při nahrazování nebo nastavování mletého masa máme poměrně dost možností.
- Ovesné vločky zalijeme horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat. Pak ochutíme. Můžeme k nim přidat dušené houby.
- Starší chléb rozmočíme v mléce nebo vývaru, rozmělníme.
- Sójový granulát připravíme podle návodu na sáčku, vymačkáme z něj vodu.
- Zeleninu (mrkev, kapustu, červenou řepu, květák, brokolici, špenát atd.) napůl uvaříme, nastrouháme (nasekáme, umeleme) a ochutíme. Cuketu nastrouháme syrovou. Zeleninu můžeme ještě nastavit předem vařenými a nastrouhanými bramborami.
- Luštěniny (fazole, hrách, cizrnu, čočku) namočíme, uvaříme podle zvyklostí, případně nahrubo rozmixujeme.
- Obiloviny (pohanku, kroupy, rýži, bulgur atd.) uvaříme podle návodu.
Jak hmotu na karbanátky (sekanou) ochutíme
Jak na šťavnatou sekanou bez prasknutí poradí jiný článek.
- Vláčnost (pokud nemáme ovesné vločky) zajistí bílé pečivo namočené v mléce nebo vývaru a rozmělněné.
- Hmota bude lépe držet pohromadě, když do ní přidáme syrová vejce.
- Samozřejmým a nezbytným ochucením je sůl a trocha mletého nebo drceného pepře.
- Výborné ochucení dodá cibule usmažená na tuku dorůžova. Tukem může být i slanina.
- Česnek utřený se solí a rozemnutá majoránka je téměř povinné ochucení.
- Do směsi můžeme přidat strouhaný sýr. Zvláště u verzí zcela bez masa tím zvýšíme výživnou hodnotu pokrmu.
- Hmotu zahustíme strouhankou.
Sekanou pečeme dočervena na pekáčku, podlitou trochou vody. Karbanátky můžeme smažit nebo také péct v troubě, což je zdravější a rychlejší.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Originální bavorská sekaná je jemná jako salám, lehkou pikantnost dodá zázvor a šťavnatost zajistí ledová tříšť
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Komentáře