Z které mouky připravit noky a čím je ochutit. Vyzkoušejte tipy na báječnou polévku
Noky jsou výrobky z těsta, které se zavařují do polévky a tím ji zahustí. Připravují se z mouky, vajec a různých ingrediencí, které jim dodávají specifickou chuť a konzistenci.
Noky mají za úkol zahustit řídkou, čirou polévku - ať je to polévka zeleninová nebo vývar. Na přípravu noků je mnoho receptů a záleží na tom, jestli je máme rádi měkké nebo naopak tuhé. Základem je mouka, máslo a vejce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z které mouky připravit polévkové noky
Použijeme mouku podle toho, jaké chceme noky mít:
- Z hladké mouky budou noky pevné a tuhé - těsto je vhodné na kapání přímo do polévky. Používá se cukrářský sáček s ustřiženou špičkou.
- Polohrubá mouka se na noky používá nejčastěji - noky se tvarují pomocí haluškovače nebo se protlačují přes struhadlo s velkými oky.
- Noky z hrubé mouky jsou nadýchané a měkké. Tvarujeme je dvěma lžičkami, škrábeme je z prkénka nebo ručně uválíme kuličky a zavaříme do polévky.
- Krupicové noky jsou vhodné hlavně do dětské stravy - zahustí polévku sytými knedlíčky, které se téměř rozpadají.
- Jáhlová, pohanková, kukuřičná nebo rýžová mouka jsou také vhodné pro přípravu noků.
Jak dochutit polévkové noky
Do těsta na noky lze přimíchat nasekanou petrželku, česnek, nastrouhanou zeleninu, kopr nebo koření (kari, chilli). Výborné je droždí, játra nebo sýr. Noky můžeme vytvořit i ze strouhanky nebo z vařených strouhaných brambor. Fantazii se zde meze nekladou.
Polentové noky jsou výborné nejen jako příloha, ale i do polévky - na jejich přípravu se můžete podívat v našem videu:
Komentáře