Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z jakého masa se vyrábí šunka? Podmínkou je kvalitní maso bez viditelného tuku
Zdroj: Freepik - topntp26

Šunka je výrobek z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa, který se upravuje dušením, sušením nebo uzením. Připravuje se z celého kusu masa nebo jako strojově lisovaný výrobek.

Maso na šunku musí být té nejvyšší kvality. Šunka musí být naprosto libová, nesmí obsahovat tukem prorostlé maso. Pokud je méně kvalitní, neměl by se používat název šunka, ale například vepřový nářez

Z jakého masa se vyrábí šunka?

Maso musí obsahovat málo vody, vyšší množství tuku a jemná vlákna. Šunka se připravuje:

Lisovaná šunka se vyrábí dušením, ale u šunky z celých kusů masa převažuje sušení a uzení.

Jak se dělí šunka podle kvality

Čím méně kvalitní šunka, tím více obsahuje náhradních surovin (kůže, škrob):

  • Šunka nejvyšší jakosti má minimálně 16 % čistých svalových bílkovin.
  • Šunka výběrová obsahuje minimálně 13 % čistých svalových bílkovin.
  • Šunka standardní má minimálně 10 % čistých svalových bílkovin.
  • Šunka konzumní obsahuje minimálně 7 % čistých svalových bílkovin.

Z domácí nebo koupené šunky si můžete připravit francouzský toust podle našeho videoreceptu:

 

Další tipy a triky