Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každý člověk si občas pochutná na něčem nezdravém - na zákusku, koblihách, čokoládě nebo bonbónech. Nesmí to být příliš často, protože takové potraviny mají kromě jiného vysokou kalorickou hodnotu.

Zdravé mlsání je pro lidi, kteří žijí zdravě a do vyvážené stravy se jim zákusky a sladké pečivo nehodí. Vyhýbají se cukru, bílé mouce, tuku a omezují smažení. Poradíme vám pár tipů, jak si pochutnat na sladkém bez výčitek svědomí.

Jakým potravinám se radši vyhnout

V množství menším než malém je lze tolerovat:

  • Bílý cukr a sladké sirupy - bonbóny, čokoláda, moučníky, sladká jídla.
  • Bílá mouka je obsažena v chlebu, sladkém pečivu, v moučnících a zákuscích.
  • Kandované ovoce obsahuje hodně cukru, ale sušené ovoce také.
  • Máslo a tuk je téměř v každé sladkosti - krémy, zmrzliny, moučníky, čokoláda.
  • Pražené ořechy a ochucené oříšky přestavují zbytečnou kalorickou nálož.

Jaké potraviny jsou vhodné pro mlsání

Je mnoho potravin, které jsou pro mlsání vhodné:

  • Sladká stévie, čekankový sirup a další umělá či přírodní sladidla nahradí bílý cukr.
  • Mouka kokosová, ovesná, amarantová a mnohé jiné jsou vhodnější než bílá.
  • Ořechy natural v malém množství jsou zdravé a plné vitamínů a minerálů.
  • Máslo a tuk lze z každého moučníku vynechat a nahradit je banánem.
  • Lyofilizované ovoce a v menším množství (podle obsahu cukru) i čerstvé ovoce.

Příklady zdravého mlsání

Stačí trochu času a nachystáme si zdravé mlsání doma:

  • K zobání si připravíme datlové cukroví, kokosové kuličky, ovesné sušenky.
  • Sladké želé z ovocné šťávy dobře nahradí klasické cukrové bonbóny.
  • Místo tabulky mléčné čokolády můžeme sníst kostičku 80% čokolády.
  • Tvarohový krém je výborný s čerstvým ovocem a hodí se i na dort.
  • Dortový korpus ze špaldové mouky je zdravější než z mouky pšeničné.
  • Luštěniny (fazole) a obiloviny (jáhly) jsou vhodnou alternativou k mouce.
Vaši hosté ani nepoznají, že jste místo pšeničné mouky použili výživnou špaldovou a bílý cukr nahradili hnědým nebo třtinovým cukrem. Přesto můžete upéct moučník, po kterém se jen zapráší.
S přípravou špaldové buchty vám poradí naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky