Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládání zeleniny do soli představuje velmi snadný a rychlý způsob konzervace, při kterém se zelenina nekazí a je poměrně trvanlivá. V chladném a suchém prostředí vydrží až do další sezóny. Použití je univerzální, v závislosti na použité zelenině.

Zelenina naložená v soli se připravuje velmi snadno - očištěnou kvalitní zeleninu zpracujeme nadrobno, smícháme se solí a po krátkém odležení pěchujeme do skleniček. Zavařování je zbytečné. Skleničky uložíme a zeleninu používáme k dochucování různých jídel. Pokrmy často není potřeba dosolovat, protože zelenina je slaná sama o sobě.

Jak naložit zeleninu do soli

Ještě jste tento postup nevyzkoušeli? Jeho jednoduchost vás jistě nadchne.

  1. Jakou zeleninu použít? Pokud je zelenina určená do polévek, volíme odpovídající kombinaci, pokud je určená k dochucování gulášů a pomazánek, sáhneme po trochu jiné směsi. Zpracovat lze buď pouze jediný druh zeleniny (např. kopr nebo petržel) nebo vhodně zkombinovanou směs.
  2. Zdravou a kvalitní zeleninu omyjeme a očistíme, zbavíme ji slupek a částí, které se k jídlu nehodí.
  3. Poté ji rozmělníme nadrobno - můžeme ji nastrouhat, nakrájet nebo také rozmixovat, záleží na nás, jaký postup zvolíme, ale jisté je, že využití elektrických přístrojů nám práci velmi usnadní.
  4. Připravenou zeleninu smícháme se solí. Obvyklý a osvědčený poměr je dát na 4–5 kg zeleniny 1 kg soli.
  5. Zeleninu se solí necháme odležet (asi hodinu než pustí šťávu) a pak ji začneme pěchovat do skleniček. Nejvhodnější jsou malé skleničky se šroubovacím uzávěrem (např. od dětské výživy). Skleničky by měly být předem vypařené a vychladlé, k pěchování obsahu využijeme nálevku (k tomuto účelu určenou). Okraje po naplnění očistíme (pokud je potřeba) a víčka uzavřeme. Pozor, nezavařujeme - směs není potřeba tepelně upravovat.
  6. Skleničky uložíme na suché a chladné místo, skladování v ledničce je zbytečné.
  7. Zeleninu využijeme podobně jako kupovanou vegetu - dáváme ji do polévek, omáček, pomazánek, karbanátků, zapékaných pokrmů a dalších jídel. Skleničky po otevření skladujeme v ledničce a obsah brzy spotřebujeme.

Oblíbené zeleninové směsi

Naše maminky a babičky znaly osvědčené kombinace, ale pokud dodržíte vhodný poměr zeleniny a soli, nebojte se trochu experimentovat a používat svou oblíbenou zeleninu. Nechte se inspirovat:

  • 1 kg mrkve, 1 kg petržele, 1 kg celeru, 1 kg póru a 1 kg soli
  • Část zeleniny z předchozí kombinace lze vyměnit za čerstvé natě (petržel, celer), listy kapusty, květák, celer (bulvy) a rajčata. - Poměr zeleniny a soli je potřeba zachovat.
  • 1 kg paprik, 1 kg rajčat (neměla by být příliš vodnatá), 1 kg cibule, 20 dkg česneku, 400 g soli
  • 1 kg červených kapií, 25 dkg soli 
  • 1,5 kg rajčat, 30 dkg oloupaného česneku, 50 g soli
  • 1 kg kopru (nebo jiné naťové zeleniny), 300 g soli

Do zeleninových směsí zpracujeme zeleninu sklizenou z vlastní zahrady, kvalitní a zdravou. Kromě zeleniny je potřeba pouze sůl. Ukládání do soli vyjde velmi levně, zelenina se nekazí a představuje výbornou alternativu k dochucování jídel

Další tipy a triky