Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poháry jsou dezerty rychlé a jednoduché na přípravu. Jejich kouzlo spočívá v tom, že se servírují do průhledných skleniček, případně do čirých plastových kelímků, takže kromě jejich výborné chuti můžete obdivovat i jejich lákavý vzhled.

Poháry se nejčastěji připravují v letním období, kdy se do nich kromě osvěžující zmrzliny přidává i čerstvé ovoce sesbírané ze zahrádky. V našem receptáři však najdete i poháry, které naopak budou nejvíce chutnat během zimy. My jsme pro vás vybrali 16 nejoblíbenějších.

1/16

    1 z 16

    Pohár z vánočního cukroví

    Pohár z vánočního cukroví

    Tento recept přijde k ruce, pokud k vám některé návštěvy zavítají až v novém roce. Kromě pudinku, zakysané smetany, jogurtu, ovoce a rumu v něm najdete rozdrobené zbytky posledních kousků suchého vánočního cukroví, které po Vánocích většina hostů už nechce ani vidět - v poháru je však neodhalí.

    4 z 16

    Karamelový pohár

    Karamelový pohár

    Pokud při pečení vánočního cukroví používáte karamelové salko, ale nespotřebujete celou plechovku, můžete ze zbytku připravit tento sladký pohár. Salko se pouze vyšlehá s tvarohem do hladkého krému, který se navrství do sklenic. Následně se prokládá kompotovanými broskvemi a dětskými piškoty.

    5 z 16

    Bombardino pohár

    Bombardino pohár

    Bombardino je italský alkoholický nápoj, který většina z nás zná především ze zasněžených sjezdovek. Tam se podává ohřátý s kopečkem šlehačky, avšak skvěle chutná i jen tak studený. Nebojte se ho zamíchat do krémového mascarpone, které do skleničky proložíte piškoty a jahodami, a připravíte tak vynikající alko pohár.

    6 z 16

    Pohár s vaječným likérem

    Pohár s vaječným likérem

    Stejně jako z italského bombardina, chutný pohár uděláte i z našeho vaječňáku. Vaječný koňak se vyšlehá s uvařeným vanilkovým pudinkem a navrství se na dno skleničky. Druhou vrstvu poháru tvoří oslazená zakysaná smetana a poslední jsou  jahody svařené s cukrem.

    7 z 16

    Palačinkový pohár

    Palačinkový pohár

    Jestli při chladných nedělních ránech připravujete svým ratolestem palačinky, recept na tento pohár si určitě přidejte do oblíbených. Palačinky může do sklenice stáčet promazané marmeládou nebo čokoládou a posypat je oříšky, strouhaným kokosem nebo čokoládovými hoblinkami.

    8 z 16

    Poháry s fíky

    Poháry s fíky

    Exotické ovoce prostě k vánočním svátkům patří, jelikož je v tuto dobu nabídka místního ovoce omezená a to tropické nám přivolává vzpomínky na letní slunečné dny. Rozkrojené fíky krásně ozdobí kdejaký pohár, ale dokonce z nich připravíte i několik druhů cukroví.

    9 z 16

    Kiwi pohár

    Kiwi pohár

    Jednoduchý, přesto výtečný. To je pohár z rozmixovaného kiwi a zakysané smetany. Tu podle chuti osladíte moučkovým cukrem, případně přírodním sladidlem. Smetanu lze namíchat například i s tvarohem. Před mixováním si dejte pár plátků kiwi bokem a pohár jimi nakonec ozdobte.

    11 z 16

    Citronové / pomerančové poháry

    Citronové / pomerančové poháry

    Tento pohár bude opravdu osvěžující, jelikož se v něm kromě pomerančové a citrónové kůry nachází také pořádná dávka citrusové šťávy. Tyto chutě budou skvěle doplňovat kompotované meruňky, broskve či mandarinky. Na ozdobu samozřejmě nesmí chybět plátek citrusu.

    12 z 16

    Jablečný pohár nejen vánoční

    Jablečný pohár nejen vánoční

    Slovo vánoční se do názvu tohoto jednoduchého receptu dostalo díky perníčkovému koření a mleté skořici, přidávající se k nakrájeným jablíčkům. Ty se s kořením podusí ve vlastní šťávě a po vychladnutí se vrství do sklenice spolu s uvařeným vanilkovým pudinkem.

    13 z 16

    Kaštanovo-jablečný pohár

    Kaštanovo-jablečný pohár

    Jedlé kaštany se dříve kupovaly pouze ve stáncích na vánočních trzích, dnes je zejména v období Vánoc najdete v každém větším supermarketu. Uvařené či upečené kaštany chutnají skvěle jak ve slané, tak i sladké kuchyni. Rozmixované spolu s jablky a měkkým tvarohem tvoří božský krém, který přímo vybízí k ochutnání.

    14 z 16

    Banánový pohár s Lučinou

    Banánový pohár s Lučinou

    Levný, snadný a rychlý pohár je ideální pro nečekanou návštěvu, protože ho uděláte z ingrediencí, které máte většinou doma. Dezert navíc nemusí dlouhé hodiny tuhnout v lednici. Pokud si ho však budete připravovat v klidu pro sebe, zkuste ho udělat z domácí Lučiny.

    15 z 16

    Jablkovo-ořechový pohár

    Jablkovo-ořechový pohár

    Další z jednodušších receptů, ve kterém najdete pouze bílý jogurt, jablka, oříšky, ovesné vločky, vanilkový cukr a špetku skořice pro provonění, případně šlehačku na ozdobu. Jablka je však nejlepší předem krátce podusit a ovesné vločky spolu s oříšky na sucho opražit na pánvi.

1/16

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky