Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
15. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Některé z našich oblíbených receptů používají lidé již tisíce let. A nejsou to vždy nejzákladnější potraviny, které mají nejdelší historii. Vedle piva a pečeného vepřového patří mezi nejstarší recepty v historii lidstva propracovaný návod na mandlové mléko, lék na kocovinu i chutné koláče. Dává to smysl; vždy jsme byli druh, který si užívá ústa plná lahodných chutí i předávání znalostí o tom, jak ty lahodné chutě přivodit.
Kopřivový pudink, 6000 před naším letopočtem
Kopřivy, i když jsou jedlé, se obvykle nepovažují za chutnou ingredienci, ačkoliv například zejména milovníci klasické britské kuchyně jsou zastánci toho, že kopřivy jsou skvělé do polévky i na rizoto. A nejstarší recept ve Velké Británii, jehož historie sahá až 8000 let zpět, kopřivy zahrnuje doonce jako hlavní složku. Kopřivový recept byl objeven v rámci vykopávek z roku 2007 institutem University of Wales, který jej označil za nejstarší v historii Británie: i když byl písemně zaznamenán v roce 6000 před naším letopočtem, ve skutečnosti může být až o dva tisíce let starší. Vědci tvrdí, že recept na kopřivový pudink v podstatě radí uvařit rostlinu s ječmenem a vodou.
Mohlo by vás zajímat
Pivo, 3400-2900 před naším letopočtem
Nejstarší recept na pivo na světě byl objeven teprve v roce 2016, ale nebyl to úplně "recept" v tradičním slova smyslu: šlo o rozpis ingrediencí nalezených v zařízení na výrobu piva, které bylo odkryto v rámci sítě vykopávek v Číně. Archeologové, kteří prozkoumali toto místo, našli zařízení na vaření piva pocházející z doby kolem roku 3400 před naším letopočtem. Objevené zbytky džbánu podrobili důkladné analýze. Výsledek? Kombinace prosa, čínského perlového ječmene a hlíz, za kterou by se nestyděl kdejaký moderní sládek. Starověké důkazy o vaření piva byly objevily po celém světě, od Íránu po Egypt - ale prozatím bylo toto konkrétní čínské zařízení korunováno jako nejstarší v historii lidstva.
Mohlo by vás zajímat
Masový koláč, 1700 před naším letopočtem
Nejranější recept na masový koláč pochází ze starověké Mezopotámie; konkrétně z hliněných destiček z roku 1700 před naším letopočtem, které francouzský akademik a šéfkuchař Jean Bottero přeložil ze staroasyrštiny až v roce 1985. Tři destičky, které se v současné době nacházejí v archivech Yale University, obsahují podrobné recepty na dušená masa (včetně gazelího) a starodávný recept na koláč připravovaný z drůbežího masa.
Mohlo by vás zajímat
Dušené maso se zeleninou jako lék na kocovinu, 900 našeho letopočtu
Nejstarší arabská kuchařka vyšla ve starověkém Bagdádu pod názvem Kniha jídel. Její autor Ibn Sayyar al-Warraq nenechal nic náhodě: obsahuje neuvěřitelných 600 receptů pro různé příležitosti. Ale nejznámější z nich je kishkiyya, jinak známá jako "dušené maso se zeleninou na kocovinu".
Kniha pravděpodobně obsahuje mnoho receptů, které jsou starší než její autor (al-Warraq zemřel v roce 961 n. l.), ale nemáme, jak zjistit, jak stará ta kishkiyya skutečně je. Patří do ní maso, nakrájená zelená zelenina a velké množství bylin. Vaří se v hutném vývaru. Celý recept je poměrně komplikovaný, ale pokud se vaší hlavy nechce pustit opice, pravděpodobně vám neublíží.
Mohlo by vás zajímat
Pečený kanec, 4.- 5. století našeho letopočtu
Recept pochází z jedné z nejstarších a nejslavnějších starověkých kuchařek: z De Re Conquinaria, knihy římských receptů, též zvané Apicius podle známého římského labužníka (on sám ale přispěl pouze třemi pětinami receptů a kopie, které dnes známe, pocházejí z doby dlouho po jeho smrti). Je rozdělena do deseti sekcí na různá kulinářská témata, od "Pečlivé hospodyně" po "Čtyřnásobek" a obsahuje stovky receptů, z nichž mnohé jsou nejranějšími příklady svého druhu.
Mohlo by vás zajímat
Spolu s exotičtějším jídlem pro římské publikum, jako je pečený plchčia játra prasnic, obsahuje De Re Coquinaria méně náročné recepty, jako je pečený kanec. O římském jídelníčku mnohé vypovídá fakt, že Apicius uvádí dva způsoby vaření kance a sedm různých omáček, které se k němu podávají.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Komentáře
27. 2. 2021 21:12